Окупанти розпочали перепис населення у Харківській області

Фото: Instagram/Велоклуб «Друзі» Люди розбирають завали на греблі за пайки.

Збором персональних даних займаються і колаборанти.

Інформацію від земляків, які нещодавно виїхали з тимчасово окупованих територій Ізюмщини, отримало місцеве видання «Обрії Ізюмщини».

Журналістам розповіли, що в селі Оскіл місцевий підприємець відкрив продовольчий магазин, ціни тримає на рівні довоєнного часу, хоча серед асортименту багато російських товарів, вони суттєво відрізняються якістю від українських. Закупівлі можна зробити лише у Куп’янську чи Сватовому. Пенсіонерам видали російські карбованці.

«Осколяни отримали пенсію російськими рублями по 10 000. Розрахунки за товари проводять як гривнею, так і рублями за курсом одна гривня дорівнює одному рублю», — повідомили «Обрії Ізюмщини».

Раніше повідомляли: Російські війська окопуються та зміцнюються у Харківській області

За їхньою інформацією, окупанти в Осколі кажуть, що вони потрапили на курорт. Одні розквартувалися на базі відпочинку біля річки, інші заселилися до сучасного приватного будинку з басейном, де у них проходять водні процедури, а у сусідньому будинку на галявині загарбники облаштували спортивний майданчик, де грають у футбол.

До того ж, окупанти почали проводити прихований перепис населення.

«Місцевих жителів за пайки виводять на роботу з розбору завалів на дамбі. Продуктові пайки видають тільки при пред’явленні паспортних даних, тим самим переписують населення», — пояснили журналісти.

У селі Співаківка російські солдати продовжують грабувати житло місцевих, забирають тварин, гранатами глушать рибу в Сіверському Дінці, чоловіків беруть у полон, а потім вербують переходити на бік російської армії.

Раніше повідомляли: Гауляйтер Ізюма розпорядився перейти на російську мову

«В Ізюмі «гуманітарну допомогу» видають і розподіляють через голів квартальних комітетів та голів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, при видачі пайків роздають пропагандистську листівку «Ізюмський телеграф». З квартальними проводяться наради, на яких доводять інформацію про нові порядки та правила. Колаборанти продовжують збирати персональні дані жителів Ізюма. На автомобілях КП «Благоустрій» зробили трафарети «власність Ізюмської комендатури», — поділилися «Обрії Ізюмщини».

Місцеве видання повідомило, що попри відсутність інтернету та електрики ізюмчани знаходять можливість слухати українське радіо, а хто має світло, то дивляться по телевізору єдиний національний марафон.

Раніше повідомляли: Головним зрадникам Харківської області повідомили про підозру у держзраді

«Жителі Ізюмщини завдяки волонтерам все ж таки знаходять можливість виїхати з окупованої території, одні виїжджають на підконтрольну територію України, інші — через Росію до Європи, а потім в Україну. Ізюмчани, яким вдалося виїхати, говорять про те, що переважна більшість населення чекає на звільнення Ізюмщини від російських загарбників, хоча вистачає і тих, хто швидко прилаштувався до так званої «місцевої влади», — розповіли журналісти.

Нагадаємо, на початку квітня у селі Оскіл через підрив дамби підтопило кілька вулиць. Тоді вода піднялася до рівня середньої повені.

Джерело