Переселенці Харківської області не отримали виплати ВПО: чому

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today. За січень виплати не отримав ніхто в регіоні.

У Харківській області затримають виплати людям зі статусом внутрішніх переселенців.

Гроші за січень не отримали як мешканці Північної Салтівки, які виїхали в інші частини міста, так і харків’яни, що вимушено живуть у різних районах області. Гроші на картках не побачили й ті харків’яни, що залишилися без житла через російську війну.

Отримання коштів — питання кількох днів, повідомили KHARKIV Today у ХОВА.

«Це технічні проблеми Державного казначейства. Таке відбувається по всій Україні. Сподіваємось, за кілька днів гроші будуть перераховані», — сказав директор департаменту соцзахисту ХОВА Юрій Шпарага.

Нагадаємо, зазвичай гроші вимушеним переселенцям перераховують раз на місяць: дорослим із статусом по 2000 гривень, дітям по 3000 гривень. Право на виплати мають усі жителі Харківщини, які переїхали зі свого місця проживання через війни і отримав статус ВПО.

Іноді люди, говорить Юрій Шпарага, харків’яни зловживають статусом ВПО: приміром, виїхали з Харкова до не менш небезпечного передмістя і отримують гроші.

Нагадаємо, на Харківщині зареєстровано 452 800 переселенців, які перебувають на обліку в місцевих управліннях соціального захисту населення, зокрема 371 000 людей звернулися по довідки ВПО після 24 лютого 2022 року. У Харкові станом на 11 січня було зареєстровано 150 000 внутрішньо переміщених осіб, зокрема 18 000 дітей.

У 2023 році виплату допомоги на проживання ВПО буде подовжено автоматично. Для отримання допомоги переселенцям не потрібно підтверджувати свій матеріальний стан, оскільки допомога на проживання не залежить від отриманого прибутку.

У разі зміни місця фактичного проживання переселенцю необхідно стати на облік за новим місцем проживання, щоб не втратити щомісячну державну допомогу. У випадку повернення на постіне місце проживання так само треба повідомити про це, тоді виплати припиняться.

Джерело