Південь Харківщини захищає ексдепутат латвійського Сейму

Юріс Юраш. Фото: Колян Пастико / hromadske Юріс Юраш воює у добровольчому батальйоні "Карпатська Січ".

Ексдепутат латвійського Сейму Юріс Юраш, який воює під Ізюмом, вважає, що на цій війні переможе той, хто духом буде сильніший за противника.

На початку березня колишній депутат латвійського Сейму Юріс Юраш був на околиці лівого берега Києва, де київська тероборона і добровольчий батальйон «Карпатська Січ» готувалися до наступу росіян. Через три місяці він — у ярах півдня Харківщини, за десяток кілометрів від окупованого Ізюму. Саме звідси росіяни намагаються оточити північ Словʼянська. Але не виходить — добровольчий батальйон не здав жодного метра землі. 

«Мій бойовий шлях не надто унікальний — такий самий, як у нашого батальйону. Спочатку були в Ірпені, після цього нас одразу перекинули сюди, на Ізюмський напрямок. Тут уже кілька місяців тримаємо свої позиції та воюємо. Я не військова людина, але мав великий досвід роботи у латвійських правоохоронних органах, тому основи для того, щоб швидко вчитися та набувати досвіду, в мене були. Кожен, хто провів на фронті принаймні місяць, стрімко навчається, хутко розпізнає, де небезпека», — розповів Юріс Юраш в інтерв’ю hromadske .

Раніше повідомляли: Тероборонівці Ізюму створили власну реактивну установку

На його думку, в Україні — війна технологій та важкої зброї.

«Ми всі усвідомлюємо, що без сучасної західної важкої зброї дуже важко досягти перелому в цій війні. І розуміємо, що вже досягли багато чого. Тим, що зараз ми можемо утримувати оборону й виконувати свої завдання, ми завдячуємо дуже високій мотивації та сильному бойовому духу воїнів. Але яким би потужним він не був, цього все одно мало, щоб перемогти у цій війні. Потрібна зброя, тому що окупанти набагато краще забезпечені всім. І тільки бойовим духом нам дуже важко змінити ситуацію», — пояснив колишній депутат Сейму.

Юріс Юраш під Ізюмом. Фото: Колян Пастико / hromadske

Він поскаржився на втому через відсутність ротацій та високі навантаження через брак бійців.

«Може бути такий момент, коли вже починаєш байдуже ставитися до небезпеки. Але, на жаль, ситуація на фронті далека від того, щоб ми тут могли ротувати підрозділи, давати всім перепочити, набратися фізичних, психологічних сил. Такої можливості немає. І нам реально не вистачає бійців. Навантаження на позиціях нині дуже серйозні, і тому небезпечна ситуація виникає, коли люди втомлюються весь час бути в такій нервовій напрузі, спостерігати, зберігати пильність. І дуже часто трапляється біда, коли бійці розслабляються. Не тому, що не знають чи не розуміють, а просто тому, що дуже втомилися. Тому дуже важливо, аби бійцям на передовій давали можливість відпочити і фізично, і психологічно», — поінформував ексдепутат латвійського Сейму.

За словами Юріса Юраша, якщо не перемогти Росію, то важко припустити, що буде далі. 

«Найскладніше — стикатися зі смертю своїх друзів та побратимів. Це завжди боляче, тому що ми всі тут як одна сім’я, команда, завжди готові стояти одне за одного. І коли хтось із команди гине, усі дуже сильно переживають, і до цього звикнути дуже складно. Адже це не війна України з Росією, насправді це війна усього цивілізованого світу проти агресора, який нині напав на Україну. І якщо зараз ми всі разом не переможемо, дуже важко припустити ймовірні подальші кроки, до чого все це може призвести. Дуже важливо, щоб увесь світ усвідомив, що це наша спільна війна проти осі зла, зла імперії. І наше завдання — перемогти окупанта в Україні, щоб він не пішов далі», — розповів він.

Раніше повідомляли: Окупанти стріляють один по одному на Харківщині

Поки що ексдепутат латвійського Сейму — доброволець, але основна частина тих, з ким він захищає Україну — мобілізовані.

«Так, кістяк той самий, дух «Карпатської Січі» залишився, і ми трепетно ​​до цього ставимося. З таким духом, який є у добровольчих батальйонів, я не стикався ніде. Люди, що тут воюють, — це ті, хто прийшов одразу ж, у перший день війни. Прийшов не тому, що його мобілізували, не тому, що змусили — його серце горить за свою Батьківщину. І він готовий воювати хоч з одним автоматом у руках і відстоювати незалежність своєї країни. Просто люди в добровольчих батальйонах надзвичайно мотивовані, вони можуть зберегти високий бойовий дух для перемоги. Адже на цій війні переможе той, хто духом буде сильніший за противника. Наразі я можу сказати, що тут гра в одні ворота. Ми бачимо, як високо мотивовані українські бійці, який потужний бойовий дух вони мають — і який слабкий дух у противника», — зазначив Юріс Юраш. 

Джерело