План на 2023 рік: які мости і дороги хочуть ремонтувати на Харківщині

В облраді представили перелік зруйнованих споруд, які треба відновити у першу чергу.

У черзі на відновлення знищені за час війни споруди і об’їзна дорога на Вовчанськ, якою будуть користуватися, коли почнуть ремонтувати дамбу в Печенігах.

На Харківщині продовжують ремонтувати знищені під час російської війни дороги і споруди. Капітальний та поточний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення у 2023 році фінансується за рахунок субвенції з державного бюджету та залишку субвенції минулих років.

Як повідомив директор державного підприємства «Дороги Харківщини» Ігор Турченко, на деокупованих територіях Харківської області через війну зруйновані 24 мости, у 2022 році відремонтували (або зробили об’їзди) 17.

Депутатам запропонували перелік із семи мостів, які потрібно у першу чергу відремонтувати на деокупованих територіях. Це наступні споруди:

1. На дорозі Харків — Липці — Борисівка в районі села Борщова;

2. На станції Гракове — Базаліївка;

3. У селі Рубіжне (Вовчанський напрямок);

4. На дорозі Балаклія — Яковенкове;

5. На під’їзді до села Черкаські Тишки;

6. На під’їзді до села Липці;

7. На під’їзді до селища Хорошеве.

Міст на під’їзді до Хорошевого не перебував на окупованій території, однак внесений до переліку споруд, які потрібно відремонтувати першочергово через «дуже аварійний стан».

Також планують відремонтувати 17 кілометрів дороги біля сіл Мартове та Хотімля, яка повністю зруйнована. Як пояснили у Харківській облраді, це потрібно для того, аби скоротити шлях із Харкова у Вовчанськ. Це поки що єдина об’їзна дорога, поки не почали відновлювати міст у Старому Салтові. 

«Дамба в Печенігах була підірвана, і там для забезпечення проїзду встановили тимчасовій металевий міст чеського виробництва. Коли дамбу будуть капітально ремонтувати, металевий місток знімуть. Проїзд до Вовчанська і Печеніг буде знову через Гракове і Базаліївку. Ось на цьому напрямку будемо ремонтувати дороги, тому що це основна логістика в напрямку Вовчанська», — пояснив Ігор Турченко.

Як писав KHARKIV Today, в середині січня у Старому Салтові відновився рух мостом через Печенізьке водосховище, але тимчасово тільки для людей.

Джерело