Поховання на 18 кладовищі у Харкові: 300 тіл не ідентифіковані

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today. У спільних могилах і без трун на кладовищі №18 поховані 1220 людей. 

Попри те, що в частини померлих є рідні, людей від лютого по вересень ховали у мішках у секторі для тих, хто не має близьких або відмовився від родинного поховання. Серед по-варварьски похованих є діти, жінки, бійці територіальної оборони.

Взагалі не ідентифіковані близько 300 похованих на секторі №124. Про це розповіла в інтерв’ю Суспільне Харків розслідувачка про 18-те кладовище Іванна Скиба-Якубова. 

За словами розслідувачки, після розголосу про поховання нині до неї продовжують звертатися родичі похованих на цьому цвинтарі.

«У жовтні я бачила поховання на цьому секторі, і це вже були труни. Нам вдалося зупинити на сьогодні такий тип поховань», — розповіла Скиба-Якубова.

«Ми створюємо прецедент, за яким родини далі зможуть звертатися про ці перепоховання, вони вже знатимуть, яким чином це робити, де шукати загиблого, як домогтися ідентифікації, перепоховання. Не можна так брутально порушити закон і сподіватися на те, що цього просто ніхто не побачить», — зауважила Скиба-Якубова.

За даними аудиту комунального підприємства «Ритуал», рішення ховати людей у траншеях приймав ексдиректор КП Євген Журавльов, — каже волонтерка..

«Які обставини його змусили це робити — відсутність деревини на труни. Не було логістики, усі дороги були перекриті, заїхати у Харків та завести деревину було неможливо, так говорять», — розповіла Скиба-Якубова.

За словами Скиби-Якубової, експерти з прав людини, екологи та медики говорять, що внаслідок таких поховань можлива санітарно-епідемічна загроза.

На сьогодні ідентифікували 920 похованих тіл, — сказали розслідувачці в Харківській міськраді . 

«За інформацією Світлани Горбунової-Рубан, перепоховані будуть ті люди, щодо яких звернуться з письмовою заявою на перепоховання. Хоча перед тим речник мерії Юрій Сидоренко й Олег Смичок на питання, що означає «Мають бути поховані всі», відповіли: «Усі значить всі», — говорить волонтерка.

Тему про стихійне поховання на 18 кладовищі Харкова підняв «Лівий берег» у матеріалі Іванни Скиби-Якубової «Цвинтар №18. Як сталося так, що ми ховаємо їх у мішках» .

Як писав KHARKIV Today, за фактом масового поховання на кладовищі неподалік Безлюдівки прокуратура відкрила два кримінальних провадження. За статтею 367 (службова недбалість) та ст. 287 (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого).

Директора КП «Ритуал» Євгенія Журавльова звільнили ще 19 липня, аби, як пояснили в мерії, «убезпечити харків’ян від подібних ситуацій». Його місце зайняв Ігор Ляхов.

 

 

Джерело