Понад 200 пацієнтів психіатричної лікарні евакуювали до Києва з Харкова

Фото: МОЗ Людей з неврологічними захворюваннями перевезли двома рейсами медичного потяга.

Зокрема, у Харкові для нових пацієнтів бракувало ліжок та ліків.  

Із переповненої лікарні у Харкові до закладів у Києві перевезли 210 пацієнтів із неврологічними та психічними розладами. Їх евакуювали медичним потягом «Лікарів без кордонів». 

«Ми завершуємо евакуацію 210 пацієнтів з психіатричної лікарні у Харківській області до Києва. Медустанова у Харкові прийняла 650 пацієнтів, евакуйованих з психіатричного закладу поблизу кордону з Росією на півночі Харківщини. Очевидно, що вони були дуже перевантажені. Їм бракувало ресурсів для догляду за пацієнтами, ліжок, ліків і кадрів для належного догляду за цими пацієнтами. За дві поїздки (36 годин) ми перевезли пацієнтів з різними патологіями. Деякі з них — літні люди, які мають неврологічні захворювання, такі як хвороба Паркінсона чи Альцгеймера. У нас також було багато пацієнтів із гострими психотичними розладами», — розповіла координаторка проєкту «Лікарі без кордонів» Емілі Фурре.  

Раніше більше 600 пацієнтів психіатричної лікарні з села Стрілеча (Харківський район) евакуювали до Харкова, щоб вони продовжили лікування у спеціалізованих клініках. 17 вересня лікарі під обстрілами намагалися вивезти пацієнтів з прикордонного населеного пункту. Під час евакуації російська армія почала бити по Стрілечій. Внаслідок чого загинули четверо медичних працівників лікарні. Двоє з них під час обстрілу перебували в автівці: російський танк вистрілив прямо в автомобіль. Двоє пацієнтів та місцевий мешканець отримали поранення. 

Джерело