Росія вбила понад 1000 мешканців Харківщини

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today Поранених — майже вдвічі більше.

Окупанти використовують заборонені касетні боєприпаси та бʼють по лікарням. 

Російські війська здійснювали протиправні атаки на Харків, в результаті яких були вбиті та поранені цивільні особи та пошкоджені медичні заклади і будинки, повідомила міжнародна організація Human Rights Watch.

«Усі атаки, задокументовані Human Rights Watch, були здійснені в населених пунктах без дотримання принципу розрізнення та з використанням вибухової зброї широкого радіусу дії і широко заборонених касетних боєприпасів, що є явним порушенням міжнародного гуманітарного права або законів війни. Під час нещодавніх візитів до Харкова та сусіднього міста Дергачі Human Rights Watch задокументувала вісім протиправних нападів, у результаті яких загинуло 12 цивільних осіб, було поранено ще 26 осіб і пошкоджено щонайменше пʼять будівель лікарень — це лише незначна частина нападів, зареєстрованих у Харківській області з початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації 24 лютого 2022 року. Як з’ясувала Human Rights Watch, російські війська не вживали запобіжних заходів, необхідних за законами війни, щоб мінімізувати шкоду цивільному населенню, під час жодної із задокументованих атак, три з яких були здійснені із застосуванням касетних боєприпасів, — пояснили у міжнародній організації.

У Human Rights Watch дійшли до висновку, що загарбники не зважають на життя мирних мешканців.

«Російські сили завдали ударів по Харкову та прилеглим районам, атакуючи густонаселені житлові квартали із застосуванням невибіркової зброї. У випадках, які ми задокументували, російські війська, як здається, не зважали на життя цивільних осіб і закони війни» — підкреслив старший дослідник криз і конфліктів Human Rights Watch Белкіс Вілле.

Раніше повідомляли: Президент закликав жителів окупованих територій Харківщини не підходити до російських військових об’єктів

За словами заступника керівника Харківської обласної прокуратури Андрія Кравченка, внаслідок сотень обстрілів російських військ у Харківській області з кінця лютого загинули щонайменше 1 019 цивільних осіб, у тому числі 52 дитини, і 1947 осіб отримали поранення, у тому числі 152 дитини.

Експерти міжнародної організації наводять приклади таких обстрілів. Двоє волонтерів отримали поранення 12 травня, коли касетна ракета пробила дах будинку культури в Дергачах, де працівники готували їжу та іншу допомогу для місцевих жителів. Приблизно в той же час елементи касетних боєприпасів — можливо, від тієї ж ракети — впали в сад подружжя, яке жило приблизно за кілометр, убивши обох. 23 травня внаслідок обстрілу касетним боєприпасом будівлі жіночої консультації в Харкові було поранено чоловіка на автобусній зупинці біля медичного закладу та пошкоджено його фасад, вікна та аптеку.

«26 травня в Харкові на вулиці 23 серпня внаслідок падіння боєприпасу загинув 63-річний чоловік, який ішов пішки. Жінка, яка щойно влаштувалася на нову роботу в салон приблизно за кілометр від цього місця, розповіла, що її чоловік, який прийшов забрати її додому, та їхній 4-місячний син загинули внаслідок удару боєприпасу біля салону. Жінка та її колега отримали поранення, також загинула клієнтка салону», — розповіли у Human Rights Watch.

Раніше повідомляли: Територію біля сіл на Харківщині дистанційно замінували

За даними міжнародної організації, Україна розміщує військові сили в місті Харків, але в семи випадках атак Human Rights Watch не виявила жодних очевидних військових цілей — військослужбовців, баз чи інші позиції — поблизу місця атаки.

«Під час однієї атаки, яка завдала шкоди лікарні, поблизу могла бути невелика кількість українських військових, але враховуючи, що медичні заклади за законами війни користуються спеціальним захистом, ця атака все одно була протиправною», — пояснили у міжнародній організації.

Усі задокументовані випадки атак там назвали явним порушенням законів війни.

«Схоже, що російські війська застосовували боєприпаси без дотримання принципу розрізнення, у тому числі під час трьох атак касетними боєприпасами та ще трьох атак з використанням вибухової зброї в населених пунктах. Три атаки завдали шкоди лікарням, у тому числі дві — касетними боєприпасами. Атаки були протиправно невибірковими, оскільки вони не були спрямовані на конкретну військову ціль та не могли забезпечити розрізнення цивільних осіб чи цивільних об’єктів від військових цілей», — повідомили у Human Rights Watch.

Джерело