Суд ухвалив перший вирок окупантам, які обстрілювали «Градами» Харківську область

Фото: «Суспільне.  Полтава» Обвинувачені повністю визнали свою провину.

Російських окупантів засудили до 11 років та 6 місяців позбавлення волі.

31 травня у Котелевському районному суді Полтавської області оголосили вирок двом російським окупантам — 27-річному Олександру Бобикіну та 23-річному Олександру Іванову, які обстрілювали з «Градів» селища Козача Лопань та Ветеринарне Дергачівської громади Харківської області. Вирок зачитав суддя Євген Болибок. Обвинувачені перебували у залі суду. У суді також були адвокати: Бобикіна — Валерія Іванова і Іванова — Володимир Ковальчук, а також перекладач і прокурори.

Суд дійшов висновку, що обвинувачені Бобикін та Іванов скоїли злочин невиборчого характеру за попередньою змовою осіб. Обвинувачені визнали повністю провину, покаялися та підтвердили факти обставин. Вину обвинувачених повністю довели. Суд відмовився вважати пом’якшуючими фактами аргументи адвокатів про те, що обвинувачені чинили злочин під примусом своїх командирів.

«Обвинувачені правильно розуміють обставини. Суд обмежився допитом обвинувачених. Вина обвинувачених у скоєнні правопорушення доведена у повному обсязі, підтверджується доказами. . Всебічно проаналізувавши докази, враховуючи, що провадження справедливе, суд дійшов висновку про обґрунтованість звинувачення та винність обвинувачених. Показання обвинувачених послідовні та логічні. Жодних сумнівів про доказ обвинувачених немає, жодні клопотання не заявлялися. Вина обвинувачених доведена у повному обсязі, підтверджується доказами і обвинуваченими не заперечується. Суд ухвалив рішення Бобикіна визнати винним і призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 11 років та 6 місяців, зарахувати тримання під вартою з 6 квітня 2022 року. Запобіжний захід залишити без змін. Іванова визнати винним у пред’явленому звинуваченні та призначити йому покарання у вигляді 11 років та 6 місяців, зарахувати тримання під вартою з 6 квітня 2022 року. Запобіжний захід до набуття чинності вироку залишити незмінним. На користь держави стягнути процесуальні витрати у розмірі 4118 гривень 88 копійок та для інституту Бокаріуса за експертизи — 45 304 гривні 85 копійок», — сказав суддя Болибок.

Вирок може бути оскаржено протягом 30 днів. Вирок набуде чинності після терміну апеляційної скарги.

Як писав KHARKIV Today, прокурор Харківської області Олександр Фільчаков анонсував перший в Україні публічний суд над окупантами у Харківській області. 10 травня слідчі завершили слідство у справі двох полонених окупантів Олександра Бобикіна і Олександра Іванова. Санкція статті, за якою звинувачують окупантів, передбачає до 12 років ув’язнення.

Підготовче засідання у справі окупантів відбулося 17 травня у Котелевському районному суді Полтави. Суд ухвалив рішення про переведення окупантів із Дніпровської виправної колонії №89 до Полтавської установи виконання покарань №23 та продовжив їм запобіжний захід до 15 липня у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Перший розгляд справи пройшов 19 травня. Російські військові повністю визнали свою провину та погодилися давати свідчення. Суд розпочав розгляд справи по суті, після чого оголосив перерву.

Продовжили  розгляд справи  26 травня. Суд завершив з’ясування обставин, провів дебати, дав останнє слово обвинуваченим та пішов у дорадчу кімнату для ухвалення рішення до 31 травня. Прокурори просили максимальне покарання — 12 років ув’язнення, адвокати наполягали на 8 роках.

Джерело