В Ізюмі ексгумували 338 тіл

Фото: Сергій Козлов. Ексгумація триватиме до кінця 23 вересня.

На місці масового поховання виявлено 445 могил, у деяких поховано від двох до чотирьох людей.

Станом на вечір 21 вересня з місця масового поховання в центрі Ізюму ексгумували тіла 320 цивільних та 18 військовослужбовців Збройних сил України. Ексгумацію планують завершити до кінця 23 вересня, після цього експерти працюватимуть на інших об’єктах. Про це пише «Суспільне» з посиланням на прокурора Харківської області Олександра Фільчакова.

«Дуже велика кількість ексгумованих — з мінно-вибуховими травмами, також дуже багато — з численними переламами кісток, є також з ознаками катування, — розповів Фільчаков. — Є наступні місця, які нами вже встановлені, і ці спільні групи будуть уже ексгумувати тіла на інших територіях. Уже відомо про приблизно 3-5 даних поховань».

Зазначимо, на місці масового поховання в Ізюмі працює ДНК-лабораторія, яку передала Франція Офісу генерального прокурора. Вона працює на базі Інституту Бокаріуса. 21 вересня місце масового поховання в Ізюмі відвідав надзвичайний і повноважний посол Французької Республіки в Україні Етьєн де Понсен. Він подивився на роботу ДНК-лабораторії. Як зазначили у Харківській обласній прокуратурі, лабораторія дозволяє швидко ідентифікувати тіла.

«Завдяки роботі мобільній лабораторії є реальна можливість на високому рівні швидко ідентифікувати тіла загиблих в Ізюмі та провести аналіз будь-яких біологічних матеріалів, виявлених на місцях злочинів», — розповіли в прокуратурі.

За словами прокурора Харківської області Олександра Фільчакова, у багатьох тіл є ознаки катувань: у одного чоловіка виявлена мотузка на шиї, зламані кістки кінцівок, двоє військовослужбовців — із зав’язаними руками, ще один чоловік мав травматичну ампутацію геніталій. Усі ексгумовані тіла мають глибокі гнилісні зміни, їх відправляють на судово-медичну експертизу до Харкова, де встановлять причину смерті людей. На цей час ексгумували частини тіла однієї дитини. 

Як зазначив прокурор, з 9 вересня на інших територіях Харківської області ексгумовано ще 17 тіл. Стихійне кладовище в Ізюмі — найбільше на території області. Це зумовлено тим, що російська армія більше місяця намагалася захопити місто, нищила його з артилерії, аваіації. Пізніше тут було рзміщено найбільше угруповання російської армії на території Харківщини.

«Такого, як в Ізюмі, немає. У нас є ще дані про інші масові поховання на інших територіях нашої області. Але поки що ця інформація перевіряється. Трупи людей, убитих і закатованих, ми виявляли у селі Гракове та Залізничне Чугуївського району, Макарове Богодухівського району, Балаклії. Але настільки масових захоронень, як в Ізюмі, більше не було», — сказав Фільчаков в інтерв’ю виданню «Думка».

Як писав KHARKIV Today, 15 вересня в Ізюмі виявили масове поховання людей. Близько 500 тіл поховані у лісі поблизу міського кладовища. 16 вересня почалася ексгумація. 

Джерело