В Україні з’явилася мапа зруйнованих пам’яток: у Харкові понад 30 об’єктів

Будівля облради — одна з найбільш постраждалих.

Український культурний фонд запустив Мапу культурних втрат.

На ній будуть зібрані всі пам’ятки культури та архітектури, які постраждали від ворожого обстрілу і бомбардувань. За попередніми підрахунками, зараз уже понад 150 таких пам’яток. 35 із них — у Харкові.

Мапу культурних втрат можна переглянути за посиланням. У всіх об’єктів, що постраждали, є три категорії руйнування. Зеленою зірочкою відзначені ті, що пошкоджені незначно, зберегли свій зовнішній вигляд та вимагають лише косметичного ремонту. Таких у місті, на щастя, більшість.

Друга категорія відзначена жовтим кольором — пам’ятки, які потребують капітального ремонту. До них належить будівля облради та будинок 1911 року на вулиці Свободи, які постраждали від ракетних ударів. Червоним відзначено пам’ятки, які знищені повністю і які не підлягають відновленню — таких в області немає.

Раніше повідомляли: У Харкові продовжують рятувати пам’ятники від окупантів

«Візуалізація таких військових злочинів спростовує заяви російського керівництва, що армія РФ наносить точкові удари виключно по об’єктах військової інфраструктури», — кажуть творці мапи.

Долучитися до її заповнення може кожен. Для цього потрібно надіслати фото та відео знищених об’єктів культурної спадщини через  спеціальний сайт Мінистерства культури. Після підтвердження інформації дані відображатимуться на мапі.

Джерело