Випускники не зможуть скласти мультипредметний тест у Харківській області

Міністерство освіти та науки затвердило перелік населених пунктів, де організують центри здачі мультипредметного тесту.

Скласти мультипредметний тест можна у 20 областях України, але там, де ведуться бойові дії, такої можливості не буде. Абітурієнтам доведеться самостійно добиратися до центрів здачі тесту.

Національний мультипредметний тест не проходитиме через військові дії у Харківській, Донецькій, Луганській, Херсонській областях та Криму. Про це повідомили у Міністерстві науки та освіти України з посиланням на наказ міністра науки та освіти Сергія Шкарлета.

«Перелік населених пунктів, у яких безпечна ситуація дозволяє провести національний мультипредметний тест, визначено обласними військовими адміністраціями на запит МОН. Попередньо заплановано, що тестування проходитиме у 20 областях України та у Києві. На даний час неможливо провести національний мультипредметний тест у Донецькій, Луганській, Харківській, Херсонській областях та автономній республіці Крим», — зазначили у Міністерстві освіти і науки України.

З метою безпеки МОН не публікує назви населених пунктів, де проводитиметься тестування. Їхні учасники зможуть побачити з 20 травня по 7 червня на своїх інформаційних сторінках, коли підтверджуватимуть участь у тестуванні — із переліку населених пунктів потрібно буде обрати один зручний.

У МОН зазначають: під час війни забезпечити можливість проведення тестування у багатьох населених пунктах, як це було із ЗНО, неможливо, оскільки потрібно враховувати загрози обстрілу, технічні та логістичні можливості.

«Тому МОН та Український центр оцінювання якості освіти закликають вступників, батьків та педагогів поставитися з розумінням до того, що до екзаменаційних центрів потрібно буде діставатися», — кажуть у МОН.

Як пояснили у МОН, учасники, які не зможуть дістатися місць проведення основної сесії національного мультипредметного тесту, зможуть подати заявки для участі у додатковій або спеціальних сесіях тестування.

Незабаром Міністерство освіти і науки України обіцяє затвердити перелік країн та міст Європи, де абітурієнти, які евакуювалися з України, зможуть скласти національний мультипредметний тест.

Нагадаємо, цього року через війну замість Зовнішнього незалежного оцінювання проходитиме мультипредметний тест, який складається із завдань з української мови, історії України та математики. Оцінюватимуться завдання за 200-бальною шкалою. За підсумками тесту школярі вступатимуть до вишів. Усього буде три сесії мультипредметного тесту: у липні основна, у серпні та вересні — додаткові.

Як писав KHARKIV Today, вже опубліковано демонстраційний варіант національного мультипредметного тесту. Його можна знайти за посиланням.

Джерело