У Харкові «шукають» демонтовані пам’ятники Жукову та Невському

Скрін: KRAKEN Пам'ятники російським героям демонтували навесні.

СКП «Харківзеленбуд» не знає, де знаходяться демонтовані пам’ятники.

До департаменту житлово-комунального господарства Харківської міської ради звернулися із запитом щодо надання інформації про статус демонтованих у Харкова пам’ятників Жукову та Невському, а також їхнє місцеперебування. Відповідний запит та відповіді опубліковані на порталі «Доступ до правди».

Департамент відповів, що запитувана інформація у Харківській міській раді та її виконавчих органах відсутня, тому перенаправив запит до спеціалізованого комунального підприємства «Харківзеленбуд». 

6 січня КП «Харківзеленбуд» надало відповідь, що пам’ятник Жукову та пам’ятник Невському були «протиправно демонтовані невстановленими особами».

Інформацію щодо демонтажу пам’ятника Жукову внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань від 17 квітня 2022 року за ст. 356 (самоправство) Кримінального кодексу України. Інформацію про демонтаж пам’ятника Невському зареєстрували у Харківському районному управлінні поліції №2 Головного управління Нацполіції в Харківській області від 19 травня.

«У зв’язку з вищевикладеним місцезнаходження вищезазначених пам’ятників невідомо, однак наразі вживаються заходи щодо встановлення зазначеного факту», — сказано у відповіді «Харківзеленбуду».

Документ: Доступ до правдиДокумент: Доступ до правди

Як писав KHARKIV Today, 17 квітня бійці спецпідрозділу KRAKEN демонтували погруддя Жукову на Нових Будинках і вивезли його на звалище.

19 травня у сквері на перетині Салтівського шосе та вулиці Академіка Павлова демонтували пам’ятник руському полководцю Невському. 

Джерело