За розкладом. По Харкову гатять «Іскандерами»

Фото: Вадим Беликов. Від Бєлгорода до Харкова ракета долітає за хвилину.

Слідчі ідентифікували уламки снарядів, які окупанти випускаютьщодня по Харкову.

Останні два тижні Харків обстрілюють з ракетного комплексу «Іскандер». Ракети випускають із території Російської Федерації. Про це пише «Суспільне» з посиланням на першого заступника керівника Київської окружної прокуратури Сергія Шевцова. Це відбувається у проміжок часу від 23:00 до опівночі. За раз випускають від двох до семи ракет.

«Те, що летить кожного дня останні два тижні — це «Іскандери». Встановлено, тому що вилучаються на кожному об’єкті предмети, уламки, вони вже ідентифіковані приналежністю до ракети «Іскандер», — сказав Сергій Шевцов.

Як пояснив перший заступник керівника Київської окружної прокуратури, «Іскандер» являє собою спеціальну установку, яка переміщується у будь-яку зручну точку та запускає снаряди. Снаряд швидко долає великі відстані, збити його важко.

«Відстань цього польоту від Бєлгорода до нас — дуже коротка, близько хвилини. Тобто, розуміємо, що фізично… І вона на такій летить відстані, що дуже важко протиповітряній обороні його, по-перше, зафіксувати, і, відповідно, збити. Щодня у них так, як по графіку. Характеризується швидкістю, наповненістю вибухової речовини, потужністю. Це велика дуже ракета, тому руйнування відповідні після неї», — сказав Шевцов.

За його словами, подібні руйнування зафіксували після обстрілу однієї зі шкіл Харкова. У України «Іскандерів» немає. Слідчі фіксують злочини окупантів, аби довести у суді, що Україну обстрілює Росія.

«Це російська зброя. Ми зараз цим і займаємося, щоб усьому світу пояснити і довести, що ми самі себе не обстрілюємо, що це по нас стріляють російські війська, — сказав Шевцов. — Ця робота розпочата на Харківщині міжнародними експертами під головуванням прокурора Карім Хана. Вона буде тривати, я вважаю, якийсь час, будуть збиратися докази, фіксуватися, і будуть вони використовуватися надалі під час слухання у Міжнародному суді».

За останній час саме «Іскандерами» були знищені школа у Київському районі, будівля у Пісочині, об’єкти в Мерефі, база «Металіста 1925» у Високому, ресторан і шкільна бібліотека у Холодногірському районі, ліцей у Люботині і територія вишу у Малій Данилівці.  

Як писав KHARKIV Today, 18 червня близько 13:00 російські окупанти обстріляли Індустріальний район Харкова. На місці події сапери Держслужби з надзвичайних ситуацій знайшли залишки так званої теплової пастки з ракети «Іскандер».

Джерело