Зрізана краса. Навіщо в Харкові перетворюють дерева на пеньки?

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today У сквері "Стрілка" біля річки кронували дерева.

Щороку навесні частина дерев у харківських парках та скверах перетворюється на обрубки. Екоактивісти називають це варварським знищенням зелених зон, а спеціалісти «Харківзеленбуду» — процедурою омолодження.

Сквер «Стрілка» під час війни був однією з небагатьох зелених зон міста, де було відносно безпечно, харків’яни гуляли вздовж річки навіть минулої весни, коли Харків обстрілювали з великокаліберної артилерії. На щастя, тоді жодне дерево не постраждало від обстрілів. Зате деякі з них можуть не пережити цієї весни, коли їх радикально «омолодили».

Омолодили до смерті

Звичай обрізати дерева аж під стовбур з’явилася в Харкові приблизно десятиліття тому, і, не дивлячись на протести науковців, екологів та громадських активістів, триває досі, навіть під час війни. Новий вигляд скверу «Стрілка» обурив багатьох харків’ян, вони обговорюють радикальне кронування в соцмережах.

«Навіть під час війни в Харкові продовжують спотворювати дерева. Знаходять на це час, гроші і людей. Ще під час свого депутатства в міській раді боровся з цим варварством і знущанням над здоровим глуздом. Нічого подібного в інших містах України і тим паче за кордоном я не бачив. Скільки це може тривати і хто нарешті це припинить?», — написав колишній депутат міськради, професор кафедри зоології та екології тварин Сергій Утєвський на своїй сторінці у Facebook.

Моторошний вигляд дерев на «Стрілці». Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

У «Харківзеленбуді» не заперечують того, що іноді зрізають дерева аж до пеньків. Але на думку представників комунального підприємства, таке рослинам тільки на користь.

«Омолодження не завдає шкоди рослині, а, навпаки, продовжує її життя. Омолодження шляхом спилювання аж до самого пенька ми проводимо для рослин, що добре витримують цю процедуру, — берези, верби білої, граба, клена, липи, осики тощо. Таким чином, ми запускаємо швидкий і рясний ріст кореневої порослі, з якої можна сформувати одно- або багатоствольні дерева», — розповіли у «Харківзеленбуді».

Екоактивістка Ірина Кравченко пригадала, що минулого року так  «омолодили» дерева вздовж Клочківського узвозу. Зараз ці рослини хворіють.

«Видно, що на деревах маса сухих гілок, кора відвалюється шматками, багато з них в аварійному стані», — повідомила Ірина.

На вулиці Гвардійців Широнінців спиляли дерева без дозволу. Фото: Ірина Кравченко

Якщо в центральних парках та скверах кронуванням дерев займається в основному «Харківзеленбуд», у спальних районах рослини ріжуть та пиляють переважно спеціалісти «Харківблагоустрою». Нещодавно екоактивісти помітили, що представники цієї організації без дозволу та узгодження з місцевими жителями спиляли п’ять дерев на вулиці Гвардійців Широнінців, 43. Ірина Кравченко викликала поліцію. Тоді й з’ясувалося, що жодних дозвільних документів на такі роботи в них немає. Втім, поліцейські ніяк не відреагували на виклик і, врешті, поїхали геть разом з комунальниками.

«Раніше вже писала звернення в екологічну інспекцію на оцю ж саму машину та бригаду, так ж саму вирубку без документів. Але тоді міськрада заднім числом склала акти на видалені дерева, і інспекцію ці акти цілком задовільнили», — написала про результати боротьби екоактивістка. У своєму блозі в Instagram Ірина відслідковує долю «омолоджених» дерев і показує, до чого призводить неправильна обрізка. Як правило, через пару років рослина всихає.

Є надія на позитивні зміни

Днями Харків відвідала відома українська арбористка (фахівець з догляду за деревами) Олександра Сладкова. Кілька років вона очолювала департамент екології Львівської міськради, завдяки діяльності Сладкової та її команди у місті припинили кронування дерев.

«Звісно моїм інтересом було оглянути постраждалі дерева і як з ними поводяться. Очікувано багато зрізують чи обрізають на пеньок. Але дерева для Харкова, як на мене, мають максимально важливе значення. У місцях воєнних дій за кілька років після зростає кількість захворювань, спровокованих компонентами ракет та боєприпасів. Дерева здатні очищувати повітря. І потрібна максимальна листяна маса вже зараз», — повідомила Олександра Сладкова.

За її словами, вона домовилася з Харківською мерією про співпрацю, тож, імовірно, львівський досвід порятунку зелених зон стане в нагоді й Харкову.

Підключились до боротьби за дерева і місцеві депутати. За словами одного з них, Дмитра Булаха, він останнім часом отримав від виборців чимало скарг на те, як обрізують дерева в Харкові.

Раніше повідомляли: У Харківській області висадять понад мільйон сіянців дерев

«До мене пишуть багато людей, надсилають фотографії з різних районів міста, тож я зустрівся з представниками Департаменту ЖКГ і поговорив з ними про це. Поки що є певне розуміння, що треба робити певні зміни і ця ситуація почне виправлятися», — розповів Дмитро Булах KHARKIV Today.

Подробиці домовленостей з чиновниками він поки не розголошує, адже всі результати цих переговорів  — усні домовленості. Але є надія, що цього року в Харкові припинять омолоджувати дерева аж до пеньків. 

Джерело