Чи є ризики для жителів Хмельниччини у результаті обстрілу атомної станції

Захисна оболонка реактора Хмельницької атомної електростанції має товщину від двох до п’яти метрів. Це посилений залізобетон. Ніякий “шахед” не зможе пробити цей захист.

Про це розповіла кандидатка біологічних наук, старша наукова співробітниця Інституту проблем безпеки АЕС НАН (Національна академія наук) України Олена Паренюк, йдеться у матеріалі Суспільного.

ХАЕС генерує електроенергію. Як казали у ГУР: ніхто не збирається обстрілювати саме ядерні реактори. Можливо, будуть обстрілювати потужності, які розподіляють електроенергію. Якщо такі потужності будуть обстріляні та знищені, то найгірший сценарій – певні блоки зупиняться за аварійним сценарієм.

Тобто атомна електростанція перестане генерувати електроенергію, а буде споживати, щоб забезпечити охолодження реакторів. Це може призвести до відключення електроенергії.

Варто зазначити, що сучасні ядерні реактори за вимогами МАГАТЕ будуються в контейментах. Тобто це така захисна оболонка реактора, яка має товщину від двох до п’яти метрів. Це посилений залізобетон. Ці контейменти будуються для того, щоб захистити довкілля у разі того, якщо щось станеться з самим реактором. Але в нашому випадку вони захищають реактори від ракетних обстрілів. І ні в якого “шахеда” не вистачить потужності для того, щоб пробити таку оболонку.

Звісно, в росіян є й інша зброя, але, на щастя, Хмельницька атомна електростанція знаходиться поза межами досяжності балістичної зброї. Важливо пам’ятати, що ХАЕС перебуває під захистом ЗСУ та Нацгвардії, тому що це об’єкт критичної інфраструктури.

Джерело