Чи переноситимуть куби з портретами Героїв з центральної пішохідної вулиці Хмельницького

49 кубів з портретами загиблих Героїв Небесної Сотні та російсько-української війни нині стоять на вулиці Проскурівській у Хмельницькому.

За словами начальниці управління організаційно-інформаційної роботи та контролю міської ради Ірини Бачинської, третього січня 27 кубів демонтували для реставрації та це не пов’язано із запланованим поблизу кінотеатру Шевченка Великоднім ярмарком, інформує Суспільне.

Цьогорічний Великодній ярмарок розгорнуть біля кінотеатру Шевченка. Він буде невеликим, каже начальниця управління торгівлі Хмельницької міської ради Руслана Сідлецька. Розпочне він свою роботу з 1 квітня.

“Будиночків заплановано десять, тобто десять учасників. І там заплановані паски, солодощі, печиво, цукерки, крафтові сири, можливо, будуть вишиванки, вироби ручної роботи. Дуже хочеться зробити для маленьких відвідувачів якісь майстер-класи, як ми колись робили, це те саме писанкарство і гончарство. Можливо, навіть якісь гаївки поспівати, пташечок позакликати, весну позакликати”, — розповідає Руслана Сідлецька.

Великодній ярмарок до реставрації кубів не має жодного відношення, – каже Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

“Необхідність забрати частину Небесної Сотні була пов’язана з тим, що, якби всі стояли, ми вже б дійшли далі, ніж за ЦУМ. Зараз ми думаємо над тим, що робити далі у випадку подовження російсько-української війни. А ми ховаємо людей щодня. Що буде далі з кубами, буде залежати від того, скільки їх буде. Можливо, ми взагалі будемо будувати новий об’єкт меморіально-історичний комплекс з вшанування наших героїв”, — каже Олександр Симчишин.

За словами Ірини Бачинської, куби з загиблими героями встановили до дня пам’яті Героїв Небесної Сотні 20 лютого 2022 року.

“Планувалось, що вони нагадають хмельничанам, гостям нашої громади про подвиг, про звитягу, про Революцію Гідності, про Героїв Небесної Сотні. На кубах були розташовані Герої Небесної Сотні усієї України, а також герої, які загинули в російсько-української війни на той момент. Планувалося, що виставка буде приблизно тиждень, можливо, десять днів максимум. Виставка вже існує у нас понад один рік”, — розповідає Ірина Бачинська.

Переносити куби із портретами загиблих героїв на Майдан Незалежності не планують, каже Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

“Майдан Незалежності — зовсім інший тип громадського простору. І, якщо поставити на ньому куби, вони будуть мертвими. Тому що прохідність Майдану Незалежності й вулиці Проскурівської відрізняється в декілька разів. Суть кубів була в тому, щоб тисячі хмельничан, які там ходять, бачили очі героїв. Проскурівська вибрана абсолютно свідомо, бо це найбільш прохідне місце на території нашої громади”, — розповідає Хмельницький міський голова.

Джерело