Чи впливає алергія на імунний захист організму

Виникненню алергії сприяє відповідь імунної системи, яка реагує на потенційні алергени у вигляді їжі, пилу, шерсті домашніх тварин тощо. При цьому у більшості людей такої самої реакції немає. Враховуючи, що реакцією на алергени та на збудники хвороб займається одна і та сама система – імунна, у багатьох алергіків виникає питання, чи не стають вони більш схильними до інфекційних захворювань.

Хвилюватися нема про що. Імунна система дійсно відповідає як на алергени, так і на збудники інфекцій. Однак механізми її роботи щодо цих двох типів загроз дещо відрізняються. У випадку алергії імунна система активує виробленняTh2-лімфоцитів, які стимулюють продукування антитіл класу IgE. Водночас боротьба з інфекціями активує інші механізми імунної системи, зокрема Th1-лімфоцити та цитотоксичні T-клітини, які націлені на знищення вірусів, бактерій та інших патогенів. Ресурсів в імунітету достатньо для реагування на ці обидві загрози

Як починається алергія

Імунна система складається з величезної кількості клітин, які розташовані всюди – у кишківнику, легенях, серці, лімфі. Такі імунні клітини існують в кожній частині організму. При правильній роботі імунна система виробляє спеціальні речовини, які мають назву антитіла.

Коли виникає алергія, імунна система також їх виробляє та визначає алерген як шкідливий, навіть якщо це не є так. Коли відбувається контакт з алергеном, імунна система видає реакцію у вигляді свербежу, висипки, запалення дихальних шляхів. Ступінь важкості стану у кожної людини коливається. Хоча більшість алергій є невиліковними, але існують ліки від алергії, які можуть полегшити стан та симптоми.

Як пробіотики впливають на імунну систему та при чому тут алергія

Вчені довели, що 70% імунітету людини знаходиться саме у кишківнику. При лікуванні алергічних станів дуже важливо приділяти увагу саме шлунково-кишковому тракту. Тому людям, які мають алергічні стани, варто приймати пробіотики для підтримки рівноваги та нормалізації кишкової мікрофлори. Такі живі мікроорганізми здатні послабити гіперактивну імунну реакцію організму на алерген та стимулювати правильний розвиток імунної системи людини.

Фактори ризику виникнення алергії

До тригерів, які можуть спровокувати захворювання, належать:

  • спадкова схильність;
  • наявність астми;
  • вік (найчастіше у зоні ризику діти);
  • супутні захворювання;
  • екологічні умови;
  • незбалансоване харчування;
  • хронічний стрес.

Надійна аптека онлайн дозволяє обрати необхідні препарати, які допоможуть вам у боротьбі з алергією.

Якою має бути профілактика алергічних реакцій

Аби уникнути розвитку алергічних станів, варто дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Підтримувати оптимальний мікроклімат в приміщенні.
  • Збалансовано харчуватися та вводити в раціон якомога більше натуральної їжі.
  • Уникати контакту з алергеном, якщо ви його визначили.
  • Відмовитися від їжі, яка містить барвники та консерванти.
  • Для особистої гігієни використовувати гіпоалергенні засоби.
  • Знизити споживання продуктів, які є потенційними алергенами.

Якщо ви відчули, що у вас виникла алергія, негайно записуйтесь до лікаря-алерголога. Своєчасна оцінка стану, діагностика та лікування дозволить уникнути тяжких наслідків перебігу хвороби. Не займайтеся самодіагностикою і самолікуванням при ознаках алергії, звертайтеся краще за медичною допомогою!

 

 

Джерело