Covid-розбірки. Хмельницький бізнесмен стягує з поліції компенсацію за принижену честь і гідність

Верховний суд залишив без задоволення касаційну скаргу Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області у справі за позовом хмельницького бізнесмена Віктора Вікарчука.

Про це повідомляє “Незалежний громадський портал” з посиланням на постанову від 2 листопада.

Поліція оскаржувала рішення Хмельницького апеляційного суду, який став на бік позивача. Зокрема, йшлося, що у 2020 році проти Вікарчука працівники поліції склали п’ять протоколів за статтею 44-3 КУпАП (“Порушення правил карантину”). Однак всі протоколи були “розбиті” Хмельницьким міськрайонним судом. Справу проти бізнесмена закрито за відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

Як вказав у позовній заяві Вікарчук, “очікування судового рішення протягом майже місяця по цих фактах також завдало йому значних душевних страждань та хвилювань, з огляду на те, що він є особою з інвалідністю другої групи. Діями працівників поліції нанесено шкоди його діловій репутації, оскільки він є публічною особою, лектором міжнародного рівня, що значно знизило його авторитет”.

Апеляційний суд дійшов висновків і стягнув з обласної поліції 5 тис. грн моральної шкоди на користь Вікарчука. Феміда пояснила: моральна шкода, завдана позивачу, у справі про адміністративне правопорушення та полягає у приниженні його честі, гідності, моральних переживаннях, порушенні нормальних життєвих стосунків.

Верховний суд погодився з аргументами апеляції. І додав, що закриття “карантинної” адмінсправи Вікарчука за відсутністю складу правопорушення, свідчить про незаконні дії посадових осіб, які ініціювали вказане провадження.

Постанова Верховного суду є остаточною і оскарженню не підлягає.

Джерело