Фермер з Хмельниччини вирощує сою без добрив та заощаджує на пальному

Нову технологію обробітку ґрунту обрав для себе фермер із Хмельницького району Михайло Блонський. Він розповідає, що змінити класичний обробіток сільгоспугідь на технологію Овсінського з мінімальним обробітком ґрунту було вимушеним кроком. Тепер переконався в правильності свого рішення, бо чимало заощаджує на пальному, інформує Суспільне.

Фермер Михайло Блонський сіє сою, не вносячи в землю жодних мінеральних добрив.

«Добрива у 2022 році коштували 40 тисяч за тонну. Я їх не купував, бо це дорого. Зараз вирощую сою і не даю ніяких добрив. Всю солому, всі органічні рештки ми залишаємо в полі, не вивозимо, так ґрунт і удобрюється» – розповідає фермер.

Засіває фермер поля власноруч змайстрованою сівалкою. Каже, що виготовляв її рік з запчастин від різних агрегатів.

Нова сівалка потрібна фермеру, бо він перейшов на нову технологію мінімального обробітку ґрунту. З його слів, на більшості його полів земля — суглиниста, важкі ґрунти, які мають невелику вологовіддачу. Коли сухо, каже, земля перетворюється на тверді грудки, коли мокро — техніка застрягає в глині.

«Я вже з 2020 року не обробляю ґрунт взагалі. Якщо я обробляю ґрунт, то тільки цією сівалкою, не глибше семи сантиметрів. Тут земля може так висохнути, що буде як асфальт. Я чекаю хоч якогось дощу. Перемішую ґрунт, рештки соломи й на цьому все закінчується. Приходить весна, технологічно закриваю вологу важкими боронами й сію. З часом я відмовився від плуга, пережив цей стрес», — розповів фермер.

За словами Михайла, нова технологія дозволяє заощаджувати.

«Економія в мене значна на паливі. На одному гектарі орієнтовно 30 літрів дизпалива я економлю. Відколи я перейшов на цю технологію, я краще став заробляти. Не більше, а краще. Урожай збираю не більший, але менше витрачаю», — говорить Михайло.

Урожай, каже, збирає ненабагато менший, ніж аграрії, які оброблять угіддя класичним методом: «У 2022 році я зібрав 55 центнерів пшениці. Хлопці, які обробляють класичним методом, збирали шість-сім тонн».

Сою фермер сіє щороку, бо ця культура невибаглива і добре продається.

Окрім сої, Михайло Блонський вирощує пшеницю, ячмінь, гречку й соняшник.

«Зараз вже, коли я відмовився від обробітку, треба дотримуватися сівозміни. Треба, щоб сівозміна була хоча б чотири-п’ять культур», — каже Михайло.

Джерело