#ГероїСередНас. Сергій Вавринчук з Хмельниччини сформував та очолив тероборону громади

З перших днів повномасштабного російського вторгнення діє добровольче формування Хмельницької територіальної громади «Авангард». Його сформував та очолив голова фракції «Слуга Народу» у Хмельницькій районній раді Сергій Вавринчук.

Юрист та економіст за фахом, Сергій ніколи не мав військового досвіду. Але після 24 лютого обирати вже не довелося: війна змусила набрати добровольців та стати командиром підрозділу.

«Авангард» депутат сформував зі спортсменів та людей, що особисто його знають. Охочих не бракувало, і загалом через «Авангард» пройшло 1200 бійців. Майже сотня з них після навчання воює на передовій.

«Я є віце-президентом Хмельницької обласної федерації боксу. Тож боксери відразу почали збиратися, і фактично ми почали діяти вже 26 лютого», – каже Сергій Вавринчук.

Бійці «Авангарду» цілодобово чергували на 18 блокпостах громади та охороняли важливі інфраструктурні об’єкти Хмельницького. Водночас інструктори добровольчого формування навчали цивільних основам тактичної медицини та елементарним навичкам поводження зі зброєю.

Роблять вони це й зараз: навчальний центр щотижнево набирає групи охочих отримати військові та медичні знання. Пропонують тут і курс з управління дронами. Сергій Вавринчук запевняє: на нинішній війні це – життєво необхідні навички.

«Я вважаю, що кожна людина має отримати такі уміння та постійно оновлювати ці знання. Тож плануємо й надалі безкоштовно навчати людей», – каже командир підрозділу.

Додатково він створив благодійний фонд «Авангард», через який розшукує за кордоном різноманітну гуманітарну допомогу для військових, зокрема автомобілі. Все це Сергій Вавринчук особисто доставляє бійцям на передову.

Джерело