Група компаній з Хмельниччини запустила перший український біометан в ГТС України

Група компаній Vitagro спільно зі спеціалістами Хмельницької філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» вперше подала біометан у газотранспортну систему України, що має стати початком експорту українського біометану.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

«Це перший і єдиний такий досвід для всієї енергетичної галузі України», — йдеться у повідомленні.

На старті завод із виробництва біометану працює на 60-70% потужності, постачаючи до системи близько 6 тис. м3 газу щодня. Очікується, що підприємство вийде на повну потужність до кінця жовтня 2024 року. Паралельно група Vitagro працює над налагодженням експорту біометану.

Якщо всі процеси будуть успішними, перший досвід експорту українського біометану можливий уже в листопаді, зазначив Володимир Івахів, керівник департаменту відновлюваних джерел енергії Vitagro.

«Також ми розраховуємо, що це буде значним кроком до гармонізації вітчизняного та європейського ринку біометану за аналогією з ринком електроенергії», — додав він.

Довідково. Vitagro заснована у 1998 році й оперує підприємствами в кількох областях України. Компанія обробляє близько 90 тис. га землі та займається різними напрямами, такими як тваринництво, садівництво, відновлювана енергетика, виробництво добрив і будівельних матеріалів. Головний офіс компанії розташований у Хмельницькому.

Почесним президентом компанії є нардеп Сергій Лабазюк.

Джерело