На Хмельниччині активісти планують відновити панський маєток 19 століття

Члени громадської організації “Удріївці — історична спадщина Поділля” планують зберегти й відновити панський маєток 19 століття у селі Удріївці Новодунаєвецької громади Хмельниччини. У період правління радянської влади у приміщенні була школа. 20 років тому її закрили, через що маєток почав руйнуватися.

За словами заступниці голови ГО “Удріївці — історична спадщина Поділля” Лариси Бедринської-Міщинської, за переказами, у маєтку 1840 року в Удріївцях жили пани Лозінські й Дмуховські. Останньою власницею була пані Орловська та її син, про якого старожили розповідали легенди, йдеться у матеріалі Суспільного.

“Коли радянська влада прийшла в село і виганяли панів, Орловська зібралася виїжджати, а панич навідріз відмовився покидати рідний дім. Чи то він замкнувся у підвалі, чи то його замкнули, але, кажуть, до самої смерті грав на музичному інструменті. Переказували, що там досі чутно звуки музики. Такий собі палац із привидом”, — зазначила Лариса Бедринська-Міщинська.

Заступниця голови ГО “Удріївці — історична спадщина Поділля” розповіла, місцеві не знають, чи знайшли в підвалі скелет молодого пана, і чи взагалі його шукали. Пані Орловській вдалося емігрувати. Її нащадки приїздили в село кількадесят років тому: “Ми шукаємо потомків у Польщі, запланували зустріч з прямим нащадком пані Орловської. Хочемо більше дослідити родовід цієї сім’ї та історію створення села”.

За словами Лариси Бедринської-Міщинської, після закриття школи, яка функціонувала у приміщенні, почали руйнуватися дах та перекриття частини будівлі з баштами, добудованими, коли в пана, який мав шість доньок, народився син.

Голова ГО “Удріївці — історична спадщина Поділля” Володимир Кузьмінський зазначив, дах почав падати з кількох причин, одна з яких — пожежа на другому поверсі, яка сталась, коли місцеві жителі смажили там шашлики.

“На другому поверсі відбулося загоряння. Туди влили тонну води, через що обвалився верх, перекриття. Ніхто нічого не робить, ерозія, вітер, волога “допомагають” будинку пропадати”, — пояснив Володимир Кузьмінський.

За словами Лариси Бедринської-Міщинської, крім неї та Володимира, 11 їхніх однодумців створили громадську організацію задля збереження маєтку. Він не належить до пам’яток історії чи архітектури, але важливий для історії села: “Хочемо створити тут якийсь центр, щоб вдихнути життя, щоб для людей з’явилися якісь робочі місця”.

Краєзнавець та історик Сергій Єсюнін розповів, удрієвецький маєток побудований в неоготичному, “провінційному” стилі, як і більшість таких панських садиб. Їх можна було б об’єднати в туристичний маршрут, щоб на цьому заробляти.

“Маєтки доносять нам ту епоху через архітектуру. В області таких місць є зо два десятки. Вони мають свій шарм. Чим більше в нас буде таких локацій, тим вигідніше це буде для громад, на території яких такі об’єкти знаходяться”, — пояснив Сергій Єсюнін.

Володимир Кузьмінський розповів, об’єкт взяли в оренду на 20 років. Крім самого будинку, є ще інші будівлі на території та парк: “Площа парку становить 4,5 гектари, там є два невеликі ставки, реліктові дерева — ясен і каштан. Ми ще не рахували, скільки грошей потрібно для того, щоб все облаштувати”.

Джерело