На Хмельниччині чоловік, який ухилився від мобілізації, бо релігія забороняє брати до рук зброю, отримав рік умовно

У Нетішині чоловік, який ухилився від мобілізації, бо релігійні переконання забороняють йому брати до рук зброю, отримав три роки тюрми, які суд замінив на рік іспитового терміну.

Згідно з матеріалами справи, на початку серпня 2023 року за місцем його колишньої роботи у магазин «Наш Край» м. Нетішин, де він працював охоронцем, надійшла повістка про виклик до військкомату для уточнення даних.

У військкоматі чоловікові дали документи для проходження ВЛК і протягом двох наступних тижнів він проходив медогляд у місцевій лікарні. Коли він привіз результати медогляду у військкомат, там йому сказали, що його будуть мобілізувати, і видали йому повістку, за якою він мав з`явитися за додатковим викликом протягом доби.

30.08.2023 чи 31.08.2023 йому зателефонували з військкомата та повідомили про необхідність з`явитися 01.09.2023 на 07:00 год. із речами.

01.09.2023 його повезли у військову частину, де його знову оглядали лікарі та проводили спілкування, під час якого він повідомив, що відвідує церкву, і відповідно до релігійних переконань йому забороняється брати до рук зброю.

Після цього його відвезли назад у м. Славута. Він писав заяву на проходження альтернативної служби, проте отримав відмову. У подальшому він отримував повістки про виклик на 08.09.2023 та 26.09.2023, проте проігнорував їх, оскільки не може вбивати людей.

Під час призначення покарання обвинуваченому суд врахував пом`якшуючі обставини, а саме щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення. Обставин, що обтяжують покарання підсудного, судом не встановлено.

Рішенням суду чоловіка визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК України, та призначити йому покарання у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки. Також на підставі ст.ст. 75, 76 КК України його звільнили від відбування призначеного покарання з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк у вигляді 1 (одного) року та зобов`язавши його періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, а також повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Джерело