На Хмельниччині побільшало інцидентів на дорозі за участю самокатів та велосипедів

За словами начальника відділу розслідування злочинів у сфері транспорту СУ ГУНП в Хмельницькій області Володимира Мельничука, відповідно до діючих Правил дорожнього руху користувачам самокатів та велосипедів рекомендовано використовувати інфраструктуру велодоріжок і не виїжджати на тротуари.

Однак, вказаних рекомендацій дотримуються не всі та не враховують той факт, що тротуарами та пішохідними зонами рухається велика кількість пішоходів, серед яких і діти, і люди з інвалідністю, і власники домашніх тварин.

Користуючись електросамокатом або велосипедом у місті, слід пам’ятати, що це транспортні засоби, тому пересуватися на них тротуарами чи пішохідними доріжками категорично заборонено.

За таке порушення Правил дорожнього руху України передбачено адміністративна відповідальність за статтею 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами та особами, які керують гужовим транспортом, і погоничами тварин» у вигляді штрафу у розмірі 850 грн.

Якщо ж внаслідок ДТП постраждали люди, то відповідальність буде серйозніша — від десятків тисяч гривень штрафу до позбавлення волі на п’ять років. До того ж, винуватцю ДТП доведеться відшкодувати моральну шкоду і витрати на лікування потерпілих.

Лише за останні три місяці слідчі підрозділи Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області зареєстрували 6 кримінальних проваджень за статтею 291 Кримінального кодексу України «Порушення чинних на транспорті правил», відносно осіб, які, керуючи електросамокатом або велосипедом, допустили травмування інших учасників дорожнього руху або пішоходів, інформують у поліції.

Наприклад, ввечері 7 квітня цього року в м. Хмельницькому неповнолітній велосипедист, рухаючись по пішохідній зоні на території Хмельницького міського пляжу, допустив наїзд на малолітню дівчинку. Внаслідок наїзду велосипеда дитина отримала значні тілесні ушкодження та потрапила до лікарні.

В результаті іншого інциденту, який мав місце 17 червня цього року на велодоріжці в парку імені Михайла Чекмана у Хмельницькому, постраждав п’ятирічний хлопчик. 44-річний водій електросамокату «Proove» допустив зіткнення з дитячим самокатом, на якому назустріч йому їхала дитина. В результаті вказаної пригоди малолітній зі значними тілесними ушкодженнями бу госпіталізований до міської дитячої лікарні.

Нерідко кермувальники велосипедів і самокатів й самі стають потерпілими. Це стається через те, що, рухаючись дорогою, вони забувають, що вже мають не статус пішохода, а статус керманича транспортного засобу. Відповідно і рухатися мають за правилами, передбаченими для транспорту, а не для пішоходів.

Наприклад, не давши дорогу або не дотримавшись дистанції, порушник на електросамокаті, як водій транспортного засобу, платитиме штраф за порушення і відшкодовуватиме заподіяну іншим транспортним засобам шкоду.

Крім того, рухаючись на самокаті або велосипеді, багато хто забуває про те, що пішохідні переходи, які розташовані на проїзних частинах автодоріг міста, вони мають перетинати пішим ходом, при цьому тримаючи свої транспортні засоби в руках.

Ця вимога викликана інтенсивним рухом пішоходів, а також пов’язана з тим, що виїзд на пішохідний перехід на швидкості може призвести або до наїзду на пішохода, або ж до того, що водій автомобіля не встигне відреагувати і скоїть наїзд на самого велосипедиста чи керманича самоката.

Тут доречно згадати про дорожньо-транспортну пригоду, яка відбулась на перехресті вул. Прибузької та Старокостянтинівсього шосе у  Хмельницькому за участю автомобіля «ВАЗ 21154» та електричного самоката. Водій самоката, здійснюючи рух по Старокостянтинівському шосе, повертав ліворуч на вул. Прибузьку, але при цьому не надав перевагу в русі вказаному автомобілю, який їхав у зустрічному напрямку. Внаслідок вказаної дорожньо-транспортної пригоди керманич самоката загинув на місці пригоди.

Джерело