Працівник хмельницького підприємства сплатить понад 190 тис. грн штрафу за порушення митних правил

Хмельницький апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу представника Хмельницької митниці: скасував постанову Хмельницького міськрайонного суду й ухвалив свою – визнав працівника підприємства винним у порушенні митних правил, що спричинили незаявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей про товари, які підлягають обов`язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України, та наклав на нього стягнення – штраф у розмірі 100 відсотків вартості товарів у сумі 190622 грн з конфіскацією незадекларованих товарів на користь держави.

За постановою суду, працівник приватного підприємства як декларант подав на митний пост електронну митну декларацію в митному режимі імпорту, у якій задекларував «насоси для басейна, фільтри для басейна, верхні та нижні розподілювачі, прокладки», інформує пресслужба Хмельницького апеляційного суду.

Та під час повного митного огляду товарів у нього виявили незадекларований та незаявлений у відповідний митний режим товар: 40 електронасосів та 5 клапанів для басейну.

Місцевий суд закрив провадження у справі щодо цього декларанта за відсутності події та складу адміністративного правопорушення. Своє рішення мотивував тим, що він своїми діями не завдав шкідливих наслідків з матеріальним складом, внаслідок його дій не відбулося неправомірного звільнення від сплати митних платежів, тому в його діях немає складу заявленого правопорушення.

Представник митниці уважає таку постанову незаконною, тому просив її скасувати й постановити нову. На його думку, працівник ПП порушив процедуру декларування товарів, передбачену Митним кодексом України, тож вчинив правопорушення й мотив і мета, а також те, чи настали шкідливі наслідки від таких дій, для його кваліфікації значення не мають.

Апеляційний суд встановив, що декларант під час подання електронної митної декларації порушив процедуру декларування товарів: не заявив точних та достовірних відомостей про кількість товару «насос для басейну» (40 штук), а також відомостей про наявність, найменування та кількість товару «клапани регулювання шестипозиційні для плавального басейну» (5 штук).

Працівник приватного підприємства задекларував 55 штук «насосів», тоді як при огляді митники встановили їх фактичну чисельність – 95 шт. Про знайдені клапани у декларації не йдеться взагалі.

Апеляційний суд дійшов висновку що вина декларанта у порушенні митних правил доведена повністю.

«Санкція ст. 472 МК України за своєю конструкцією не передбачає альтернативи, так як є абсолютно визначеною і щодо основного виду стягнення і щодо додаткового, і тягне за собою накладення штрафу в розмірі 100 відсотків вартості цих товарів, транспортних засобів з конфіскацією зазначених товарів», – зауважує суддя.

Джерело