Сьогодні у Хмельницькому вода буде непридатною до вживання та приготування їжі

З метою дотримання санітарно-епідеміологічного благополуччя міста та поліпшення якості питної води сьогодні, 5 червня, міське комунальне підприємство «Хмельницькводоканал» проводитиме планову промивку та знезараження водопровідних мереж міста.

Під час промивки, з 8.30 до 17.00, вода буде непридатною до вживання та приготування їжі.

Для поліпшення якості промивки внутрішньобудинкових мереж бажано після 16-ої години почергово відкривати крани в мийках, раковинах і ваннах.

Як проводиться промивка водопровідних мереж та споруд?

Процедура промивки водопровідних мереж та споруд проводиться у кілька етапів:

  • випуск води із водопровідних мереж міста;
  • заповнення водопровідних мереж водою із підвищеною концетрацією гіпохлориту натрію;
  • випуск води з дезінфікуючим розчином із водопровідних мереж і промивка мереж;
  • здійснення постійного лабораторного контролю;
  • подача споживачам питної води.

Яка речовина використовується для дезінфекції мереж?

Гіпохлорит натрію марки А. Ця сполука у допустимій концентрації є абсолютно безпечною для життя та здоров’я людини. Його використання регламентоване Інструкцією із застосування гіпохлориту натрію для знезараження води в системах централізованого питного водопостачання та водовідведення та відповідає «Державним санітарним нормам та правилам «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10)

Що робити, якщо після промивки з кранів тече неякісна вода?

Спершу необхідно відкрити крани та випустити незначну кількість води. Відкривання кранів необхідне для того, аби залишки гіпохлориту натрію разом із відкладеннями, що утворюються під час експлуатації всередині трубопроводів, яка потрапила у мережу під час її очистки, не залишалися у трубах, а відтак, не створювала дискомфорту у подальшому споживанні питної води. Якщо випуск води не допомагає, необхідно зателефонувати до аварійно-диспетчерської служби МКП “Хмельницькводоканал” за номерами телефонів: 78-75-10, 063-100-15-67 або 1567 та повідомити про проблему.

Джерело