В унікальну церкву-фортецю на Хмельниччини нарешті потрапили законні власники: довелося зрізати замки

У Сутковецьку церкву-фортецю, пам’ятку архітектури національного значення, потрапили законні власники — працівники Хмельницької районної державної адміністрації. Вони разом із представниками виконавчої служби зрізали замки на церковних воротах, дверях храму і зайшли до храму.

За словами начальника управління архітектури Вадима Ващука, добровільно священник УПЦ (мп) ключі їм не віддавав, інформує Суспільне.

“Ми здійснили примусовий доступ, тобто, зрізали замок з подальшим встановленням нового й обстежили внутрішнє приміщення церкви. Настоятель не з’явився, в присутності державних виконавців заявивши, що ключі до церкви знаходяться у представників громади, також тих представників громади нікого не було”.

Вадим Ващук показав документи, серед них витяг з державного реєстру речових прав на нерухоме майно-документ, який засвідчує право власності.

“Було два суди. Перший виграла держава в особі Хмельницької адміністрації, настоятель подав касацію і рішенням Верховного суду касація була відхилена і видано ухвалу: виконання рішення суду першої інстанції”.

Підтверджує державне право власності на пам’ятку національного значення і директорка обласного департаменту культури і релігій Інна Михайлова.

“Фактично з 2023 року ця церква є в державній власності в особі хмельницької районної військової адміністрації. Але отримати доступ до приміщення цієї пам’ятки вони не могли через те, що там була релігійна громада, яка фактично туди власників не пускала”.

Місцева жителька Олена розповіла, що частина селян ще у 2019 році вирішили, що церква і релігійна громада мають перейти в ПЦУ: “Ми хочемо, щоб в церкві була українська мова”.

За її словами, священника просили разом з усією громадою перейти в ПЦУ: “Він казав: “Я прийняв присягу і на українську мову не перейду”. Він сказав “Ні” й додав: “Ви розкольники, ви не люди”.

З церкви, сказав Вадим Ващук, попередники винесли все цінне майно. Залишився іконостас, люстри, свічник та одна ікона.

Хату для богослужінь священнику УПЦ отцю Володимиру дійсно купили, сказав староста села Леонід Побережний. Вона — за кількадесят метрів від храму. Крізь віконне скло в хаті видно деяке церковне обладнання, додав чоловік.

Хмельницька райдержадміністрація має право власності тільки на споруду, розповів Вадим Ващук: “Що стосується рухомого майна, в нас на описі нічого немає, ми до нього відношення не маємо. Звертатись до правоохоронних органів щодо перевірки мають представники громади, які знають, що було в церкві”.

Коли в церкві відбудеться богослужіння, поки невідомо, сказав речник Хмельницької єпархії ПЦУ отець Захарій: “Зараз парафіяльна рада звертається до правлячого архієрея, архієпископа Павла, з проханням призначити туди настоятеля. Хто це буде, поки невідомо. Але це буде найближчим часом”.

 

Джерело