Василь Новачок вважає, що уряд втратив час для будівництва розподіленої генерації в країні

Коли уряд та Офіс президента закликають встановлювати когенераційні установки, розподілену генерацію, мовляв, це дуже корисно, зручно та дешево, то це не зовсім відповідає дійсності, зазнчив в інтерв’ю «ЕП» заступник міського голови Хмельницького Василь Новачок.

«Не хочу оцінювати професійні якості топменеджерів, але це виглядає дуже сумно. Когенераційні установки – це не китайські тапочки, які можна купити на базарі. Їх виробників у світі дуже мало, на пальцях однієї руки можна порахувати. Можливо, щось у Китаї є, але логістика буде дуже складна.

В Україні наразі купити когенераційні установки майже неможливо. Черга на заводах величезна. Виробництва за кордоном також завантажені. Це треба було робити ще у 2022 році. А коли вже травень 2024 року і ми хочемо їх купити, привезти і змонтувати, то це виглядає не дуже реалістично» – зазначив чиновник.

За його словами, у 2022 році всі відчули, що енергетика України дуже вразлива, особливо великі об’єкти, які розподіляють. Замість виділення великого ресурсу на захист цих об’єктів потрібно було давати завдання обласним адміністраціям, аби ті визначили місця, де має бути мала генерація, як вона має бути “підв’язана” з обленерго.

«Цього не було зроблено. Більше того, навіть зараз ніхто цього не робить. Окрім закликів, що розподілена генерація це класна штука, купляйте і ставте, більше нічого нема взагалі. От зовсім. Тому так: втратили час у 2022 році, у 2023-му і я навіть не бачу якогось активного руху у 2024-му. Може, просто я не бачу» – констатує заступник міського голови.

Джерело