Верховний Суд України зупинив виконавче провадження у спорі УПЦ (мп) з заповідником у Кам’янці-Подільському

20 грудня 2023 року Верховний Суд України зупинив дію та виконання рішення Господарського суду Хмельницької області від 29 червня 2023 року про виселення Свято-Миколаївської релігійної УПЦ (мп) м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області з Свято-Миколаївської церкви та передачу церкви до Національний історико-архітектурний заповідник “Кам’янець”.

Нагадаємо, що Миколаївська церква з дзвіницею, площею 97,1 м2, належить заповіднику «Кам’янець». Однак з 1990 року релігійна громада УПЦ (мп) безплатно користувалась храмом, підписавши типовий договір про користування.

20 лютого цього року гендиректор заповідника надіслав парафії лист про те, що заповідник утримується від продовження дії типового договору, проте у УПЦ вважають це рішення незаконним та відмовились покидати церкву. Керівництво заповідника подало судовий позов про примусове виселення.

У червні цього року Господарський суд Хмельницької області погодився з аргументами заповідника і зобов’язав УПЦ (мп) звільнити будівлю Миколаївської церкви. У жовтні апеляційний суд також став на бік заповідника. Але тепер Верховний Суд вирішив зупинити рішення Господарського суду.

Джерело