У Хмельницькому ікону, котра висіла над аркою поблизу собору, не реставруватимуть, встановлять нову

Ікону “Покрова Пресвятої Богородиці”, яка висіла над аркою дорогою до Хмельницького Свято-Покровського кафедрального собору, не реставруватимуть. До Трійці, четвертого червня, на її місці планують встановити новий образ Богородиці, інформує Суспільне.

Благочинний хмельницького Свято-Покровського собору отець Володимир каже, що образ висів понад 30 років на вулиці Кам’янецькій над аркою дорогою до собору і під впливом сонячного проміння втратив кольори.

“До нас підходили люди й запитували, чи не можна відновити ікону, тому вже лик її не досить якісно відображається”, — говорить отець Володимир.

Художник Леонід Шерстинюк, якому довірили відновити ікону, розповідає, що коли взявся до роботи, був розчарований — ікона не підлягала реставрації: гуаш і водоемульсійна фарба з додаванням крейди та зубного порошку сипалася аж до листа ДВП, який теж не міг слугувати надійною основою.

“Ця ікона написана більше десь 35 років тому нашим хмельницьким художником-скульптором Володимиром Корнєвим. Написана вона на ДВП. Радянське ДВП, напевно, навіть не ґрунтоване. Кольори основні там повигоряли”, — каже художник.

З його слів, коли переконався, що відновити образ неможливо, почав писати нову ікону “Покрова Божої Матері” того ж розміру. Пише довговічними акриловими фарбами, які не вигорають. Промені, німб та написи будуть золочені. Художник привніс до образу Святої й трохи авторського. Приміром, елементи української вишивки на омофорі.

“Ні копійки за роботу і за матеріали за цю ікону я не беру. Це подарунок місту”, — сказав Леонід.

Новий образ перед встановленням над брамою мають освятити, говорить благочинний Володимир: “Ми оголосимо про це наперед і той хто захоче, зможе приєднатися до цього. Ікону, яка перебувалася на брамою, ми заберемо у храм, в нас храм досить великий, безумовно, знайдемо місце для неї”.

Голова парафіяльної ради собору Юрій Смаль каже: для образу виготовлять нову рамку.

“Наші друзі, члени парафіяльної ради будуть це робити на благочинних засадах. Сюди входить в комплекс і підсвітка надвірних ікон на соборі. Буде дуже гарно, я вважаю. На жаль, зараз кошти не дозволяють нам зробити реставрацію надвірних ікон на самому храмі, але ми до цього питання ще повернемось”, — сказав Юрій Смаль.

За його словами, попередньо планують освячення нового образу на свято Трійці.

Джерело