У музеї на Хмельниччині зберігається скляний кубок, якому приблизно 1800 років

У фонді Хмельницького обласного краєзнавчого музею зберігається кубок, якому приблизно 1800 років. Він створений зі скла, і зберігся до нашого часу майже неушкодженим.

За словами старшої наукової співробітниці Хмельницького обласного краєзнавчого музею Катерини Данилової, його знайшли під час археологічних досліджень могильника періоду Черняхівської культури поблизу населеного пункту Лісові Гринівці Хмельницького району у 2015-2018 роках.

“Черняхівські племена цінували скло більше, ніж золото. Кубок, як індивідуальна посудина для пиття, був ознакою високого соціального статусу”, — зазначила Катерина Данилова.

Старша наукова співробітниця Хмельницького обласного краєзнавчого музею пояснила, об’єм кубка — 200 мілілітрів. Він виготовлений з прозорого скла зеленого кольору і декорований неглибокими шліфованими овалами, йдеться у матеріалі Суспільного.

“Найімовірніше, кубок виконував ритуальну функцію. Овали на його поверхні, можливо, символізували дощ, який “викликали” для урожаю, адже представники черняхівської культури активно обробляли землю. Є припущення, що з нього воїни могли пити настій шафрану для витривалості. Особливістю кубка є округле дно, через що його не можна розмістити на плоскій поверхні. Напевно, його ставили у пісок”, — розповіла Катерина Данилова.

За її словами, кубок був виготовлений у склодувній майстерні, яку розташовували поблизу місць поселення Черняхівської культури.

Джерело