За рішенням суду підприємці з Хмельниччини заплатять Луцьку 2,3 мільйона гривень на розвиток міста

За дві збудовані у Луцькій громаді багатоповерхівки забудовники вчасно не сплатили внески до бюджету на розвиток інфраструктури. Через це компанії отримали два позови від прокуратури. Підприємства, які мають власників з Хмельниччини, погодилися з вимогами правоохоронців та сплатять 2,3 мільйона гривень до бюджету Луцької громади.

Про це стало відомо із двох рішень Господарського суду Волинської області від 11 червня та 12 червня 2024 року, йдеться у матеріалі видання «Сила правди».

Йдеться про дві багатоповерхівки: один з будинків житлового комплексу «Традиція» у селі Зміїнець та один з будинків житлового комплексу «Атлант» на вул. Рівненській, 25 у Луцьку. Перший зводило підприємство «Традиція 2018», а другий – товариство «Кристал житло інвест».

Обидва будинки почали будувати ще у 2020 році. Будинок у складі ЖК «Атлант» у Луцьку здали в експлуатацію у серпні 2022 року, збудувавши загалом 88 квартир, з них – 22 двохкімнатні, решта – однокімнатні. У селі Зміїнець багатоповерхівку здали в листопаді 2022 року, загалом це 48 квартир, з них 8 – трикімнатних, 12 – двокімнатних і 28 – однокімнатних.

Водночас до обох фірм у квітні та травні цього року звернулася із позовами Луцька окружна прокуратура. У суді вимагали стягнути з підприємства «Кристал житло інвест» 1,4 мільйона гривень, а з товариства «Традиція 2018» – 882,4 тисячі гривень. Прокуратура посилалася на те, що забудовники не виконали свого обов’язку з перерахування до місцевого бюджету коштів для створення і розвитку інфраструктури населеного пункту – тобто пайової участі. Кошти за позовами намагалися стягнути на користь Луцької міської територіальної громади.

Зрештою, обидва підприємства подали до суду заяви, у яких погодилися з цими вимогами.

«Від товариства з обмеженою відповідальністю «Кристал житло інвест» через відділ документального забезпечення та контролю суду надійшла заява від 07.06.2024, у якій відповідач повідомив суд про визнання позовних вимог в повному обсязі та просить суд позов задоволити, розгляд справи здійснювати за відсутності відповідача», – вказується у рішенні суду.

Суд додатково вказав, що для обох забудовників зберігався обов’язок до сплати пайової участі і прийняв рішення про стягнення коштів.

За рішенням Господарського суду Волинської області від 12 червня 2024 року ТОВ «Кристал житло інвест» заплатить в бюджет Луцької міської територіальної громади 1,4 мільйона гривень пайової участі. ТОВ «Традиція 2018» за рішенням суду від 11 червня заплатить 882,4 тисячі гривень. Обидві фірми також сплатять судовий збір.

Зауважимо, що ТОВ «Кристал житло інвест» поки зволікає зі сплатою пайової участі, попри наявне рішення суду. Про це стало відомо із судового наказу від 12 липня 2024-го, який зобов’язує товариство все ж заплатити гроші.

В засновниках товариства з обмеженою відповідальністю «Кристал житло інвест», яке будувало ЖК «Атлант» у Луцьку, – Віталій Мазур з Хмельниччини. Він повністю володіє цією компанією. У підприємстві «Традиція 2018» він теж є засновником – разом з ще одним хмельничанином Сергієм Сажієнком. Директоркою обох фірм є лучанка Наталія Рабомізо, яка водночас є і головою ОСББ в секціях ЖК «Атлант».

За даними офіційної фінансової звітності, за роки будівництва, тобто з 2020-го, ТОВ «Кристал житло інвест» отримало 12,8 мільйона гривень доходу. З них – 1,7 мільйона чистого прибутку. ТОВ «Традиція 2018» заробила за той самий період лише 2,25 мільйона гривень. З них – 65 тисяч чистого прибутку.

 

Джерело