Генерал-лейтенанту рф, який очолює «росгвардію на території днр», повідомлено про підозру | Події

За процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури генерал-лейтенанту російської федерації заочно повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, участі у терористичній організації та не передбачених законом збройних формуваннях.

Досудовим розслідуванням встановлено, що генерал-лейтенант як представник вищого військового командування військ російської федерації організував та забезпечив функціонування незаконного збройного формування «росгвардії на території ДНР» у тимчасово окупованій Донецькій області, а у квітні 2023 року очолив його діяльність.

У жовтні 2023 року до складу росгвардії в Донецькій області увійшли підрозділи приватної військової компанії «Вагнер», а 3 січня 2024 року — батальйон «Восток» «ДНР».

Під командування підозрюваного 24 грудня 2023 року в окуповану Донецьку область було перекинуто три частини 116-ї окремої бригади спецпризначення росгвардії.

З початку повномасштабного вторгнення підрозділи «росгвардії» брали безпосередню участь у бойових діях проти Збройних Сил України, а також здійснювали каральні операції стосовно цивільного населення. Зокрема окупанти піддали «фільтрації» понад 400 000 жителів Донеччини. Зараз діють 17 фільтраційних пунктів, де до людей застосовують тиск та катування.

Крім того, генерал-лейтенант як керівник так званої федеральної служби військ національної гвардії російської федерації по Донецькій народній республіці, сформував підрозділи поліції спеціального призначення СОБР та ОМОН, котрі здійснюють силову підтримку співробітників МВД, ФСБ та слідчого комітету на тимчасово окупованої території Донецької області.

За матеріалами Івано-Франківської обласної прокуратури

Источник