Генштаб: Російські загарбники створюють умови для наступу у Слов’янському напрямку — Події

Генштаб: Російські загарбники створюють умови для наступу у Слов’янському напрямку - Події

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

На початок 120-ї доби війни в Україні на Волинському та Поліському напрямках у Гомельській області почались, поблизу державного кордону з Україною, мобілізаційні навчання збройних сил Білорусі. Під час нього планується відпрацювати питання призову військовозобов’язаних запасу, повідомили у Генштабі ЗСУ. Навчання триватимуть до 1 липня 2022 року.

В рамках заходів бойової підготовки також проводяться навчання з підрозділами сил спеціальних операцій Білорусі із залученням інструкторів збройних сил РФ. Основна увага приділяється веденню диверсійно-розвідувальної діяльності.

На Сіверському напрямку противник продовжує перебувати у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Ворог утримує до 3 батальйонних тактичних груп зі складу 1 танкової армії Західного військового округу та підрозділи повітряно-десантних військ. Вдосконалює оборонні позиції у районі Тьоткіно Курської області. Продовжує обстріли підрозділів Сил оборони у прикордонних районах Сумської області.

На Харківському напрямку противник зосередився на недопущенні виходу Сил оборони в тил угруповання окупаційних військ, що діє на Слов’янському напрямку. Він веде повітряну розвідку в районах Байрака та Рубіжного.

На Слов’янському напрямку угруповання агресора основні зусилля зосереджують на покращенні тактичного положення та виявленні слабких місць в обороні наших військ. Ворог намагається створити умови для відновлення наступу в напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ. З метою посилення угрупування військ у районі міста Ізюм противник перемістив до двох танкових підрозділів. Окупанти планують застосувати важкі вогнеметні системи на Слов’янському напрямку.

На Донецькому напрямку противник зосередив зусилля на встановленні повного контролю над Сєвєродонецьком, веденні наступальних дій з метою оточення наших військ у районі Лисичанська та блокуванні основних логістичних шляхів.

На Сєверодонецькому напрямку противник оволодів населеними пунктами Лоскутівка, Рай-Олександрівка. Веде штурм з метою встановлення контролю над Сиротиним. Здійснює підготовчі заходи до форсування річки Сіверський Донець.

На Бахмутському напрямку окупанти наступають у напрямках Золотого та Вовчоярівки. Намагаються встановити контроль над трасою Бахмут – Лисичанськ. Для посилення угруповання на зазначеному напрямку, в район Новотошківського була перекинута батальйонна тактична група зі складу Центрального військового округу.

На Краматорському, Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій ворог не вів. Він обстрілював підрозділи Сил оборони, щоб не допустити їх перекидання на інші напрямки.

На Південнобузькому напрямку окупанти зосередились на недопущенні проведення нашими військами контрнаступальних дій у Херсонській та Миколаївській областях. Вони укріплюють інженерне обладнання позицій.

На Миколаївському напрямку ворог розгорнув у визначених районах артилерійські підрозділи. У подальшому не виключаються спроби штурмувати в напрямках Киселівка – Посад-Покровське та Олександрівка – Лупареве з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області.

На Криворізькому напрямку агресор інженерно вдосконалює свої позиції. Кораблі чорноморського флоту в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжують виконувати завдання з ізоляції району бойових дій та ведення розвідки. Агресор продовжує блокувати цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря.

У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває п’ять носіїв крилатих ракет морського базування типу “Калібр” (сумарний залп – до 40 ракет).

Джерело