Генштаб: ЗСУ розбили підрозділи російських військ в Запорізькій області — Події

Генштаб: ЗСУ розбили підрозділи російських військ в Запорізькій області - Події

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua/

На вечір 30 листопада – на 280-ту добу від початку російського широкомасштабного вторгнення – РФ продовжує зосереджувати зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони. Як повідомив Генштаб ЗСУ, ворог здійснює інженерне обладнання оборонних рубежів та позицій.

РФ также продовжує наступати на  Бахмутському напрямку та переміщати особовий склад та військову техніку для комплектування підрозділів, що зазнали втрат.

За добу окупанти завдали 2 ракетних удари по цивільних об’єктах Комишувахи Запорізької області. Ворог також здійснив 20 авіаударів по позиціях наших військ і по Білогір’ю Запорізької області. Крім того, РФ  обстріляла з реактивних систем залпового вогню Херсон.

Наразі зберігається загроза ворожих ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури по всій території України.

Ситуація на напрямках:

Волинський та Поліський  —  без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. На полігонах Білорусі продовжується підготовка окремих підрозділів противника. Сіверський  — ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли Середини Буди, Білопілля, Будків і Краснопілля Сумської області. Слобожанський  — противник продовжує утримувати військові підрозділи в прикордонних районах Бєлгородської області. Обстрілів з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони Ветеринарного, Козачої Лопані, Високої Яруги, Стрілечі, Глибокого, Стариці, Огірцевого, Бударків, Чугунівки, Петро-Іванівки та Дворічної Харківської області. Куп’янський та Лиманський  — противник веде оборону. Обстріляв з танків та різнокаліберної артилерії райони Першотравневого, Кислівки, Котлярівки, Табаївки, Крохмального, Берестового і Дружелюбівки Харківської області та Стельмахівки, Макіївки, Площанки, Невського і Червонопопівки на Луганщині. Бахмутський  — ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій. Обстрілів зазнали обʼєкти в районах Верхньокам’янського, Спірного, Виїмки, Білогорівки, Яковлівки, Соледару, Бахмутського, Бахмуту, Часового Яру, Опитного, Кліщіївці, Північного, Залізного та Нью-Йорка. Авдіївський — окупанти намагаються покращити тактичне положення. Вогневого ураження з танків та артилерії різних типів зазнали райони Авдіївки, Водяного, Первомайського, Невельского, Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Новопавлівський  — ворог веде оборонні дії. Артилерійського вогневого ураження зазнали райони Вугледару, Богоявленки, Пречистівки та Великої Новосілки на Донеччині. Запорізький — ворог також обороняється. Обстріляв райони Загірного, Оріхова, Новоандріївки, Малих Щербаків і Плавнів Запорізької області. Під безпосереднє вогневе ураження потрапив Нікополь Дніпропетровської області. Херсонський  — ворог веде позиційну оборону. Здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по позиціях наших військ. Ворог не припиняє обстрілів передмість та Херсону.

З метою поповнення поточних втрат підрозділів російських окупаційних військ у першому кварталі 2023 року заплановано достроковий випуск курсантів з вищих військових навчальних закладів РФ.

Крім того, на території РФ тривають підготовчі заходи до проведення чергової хвилі мобілізації, запланованої на січень-лютий 2023 року.

У місті Хрустальний на тимчасово окупованій Луганщині російська окупаційна влада оголосила про завершення мобілізації. Разом з тим окупанти продовжують патрулювання міста, на виїздах із населеного пункту проводиться ретельна перевірка усіх бажаючих виїхати.

Підтверджено ураження підрозділів противника у Запорізькій області протягом 28-29 листопада цього року. Так, в районі Інженерного, Пологів та Токмаку втрати противника склали близько 100 осіб пораненими, знищено 5 одиниць військової техніки.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 2 удари по позиціях зенітних ракетних комплексів противника. Українські ракетники і артилеристи за добу уразили 2 райони зосередження особового складу і ОВТ противника та важливий об’єкт окупантів.

Джерело