Мешканці Одеси: Розбомбили порожню Затоку, а тут, окрім мін у морі, взагалі нічого не було — Події

Мешканці Одеси: Розбомбили порожню Затоку, а тут, окрім мін у морі, взагалі нічого не було - Події

Фото: Архів «КП»

Курортне селище міського типу Затока в Одеській області, за 50 кілометрів від обласного центру, намагається прийти до тями після атаки російськими ракетами з Чорного моря. Улюблене місце відпочинку українців, тихе місце на березі Чорного моря, спалахнуло пожежами від ракетних ударів, багато будинків згоріли вщент – бази відпочинку, кафе, житлові будинки. Місцеві жителі переконані: удар по Затоці – агонія та ненависть росіян.

— Інакше пояснити обстріл курортного селища неможливо – лише ненависть до України та її мешканців. Звісно, скоро вони оголосять, що у нас на базах відпочинку дислокувався «Азов» та «Правий сектор», а у кафе був підпільний завод із виробництва танків. Вже десь у рашистських пабликах повідомили, що ми мали склад боєприпасів. Мабуть, по всій вулиці він розтягнувся, Лазурною вулицею стільки будинків згоріло, — каже мешканка Одеси Юлія Виноградська. Вона частий гість у Затоці, тому може оцінити масштаби збитків.

— Десь більше десятка баз відпочинку потрапили під удар та пожежі, деякі згоріли вщент. Це було рано-вранці, близько п’ятої години. До цього постійно гули сирени, причому як сирена – і відразу відбій, і так кілька разів на день. Звичайно, дехто вже почав ігнорувати попередження повітряної тривоги, просто втомився, — пояснює одеситка.

Кажуть, було тринадцять ракет

Проте місцеві жителі схиляються до того, що стали жертвами акції залякування. Говорять про те, що мішенню був міст, але вирішили «випадково схибити».

— Зараз з Одеси багато людей перебазувалися до Затоки та інших курортних селищ, щоб трохи перевести дух. Курортного сезону в селищі як такого немає з міркувань безпеки: тут починається відкрите море, можуть бути міни, і пляжі теж можуть бути заміновані. Місцеві знають, куди ходити, а кожному відпочиваючому не поясниш. Тож тут здебільшого жителі та власники пансіонатів, які наглядали за своїм господарством, – каже одесит Андрій Кулас. — Шкода, що розважальний «Центр літа» постраждав, він нам подобався. Так, загалом тут молоді завжди було добре відпочивати: ціни помірні, море близько. Кажуть, ракети потрапили до бази відпочинку Василя Ломаченка, боксера.

Андрій розповідає: російські ракети знесли бази відпочинку, ресторан, кафе з вірменською кухнею та нещодавно зведені торгові площі, вдарили по вулиці, що веде із житлового сектора на пляж.

— Ми були вдома, в Одесі, і до вайбер-чату надійшло повідомлення, що тим, хто має дачі в Затоці, краще туди приїхати, бо був приліт снарядів. Слава богу, що не було жертв, поранений чоловік начебто почувається добре, – додає він. – Начебто випустили тринадцять ракет. По крихітному курортному селищу, де навряд чи набереться кілька тисяч жителів!

Спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що ударів по Затоці було завдано літаками Су-35 та Су-30 з акваторії Чорного моря.

— Базування літаків – аеродром «Ахтубінськ». Близько половини п’ятої ранку трьома цими літаками було завдано ударів ракетами Х-59, вилетіло 5 ракет переважно по Одещині, район Затоки та інші місця, — розповів Юрій Ігнат.

«Тут нікого немає, бо міни у морі»

За офіційною інформацією, внаслідок удару по Затоці зруйновано п’ять житлових будинків та 60 дачних ділянок, 15 баз відпочинку та 80 торгових павільйонів. Практично повністю знищено базу відпочинку «Дорожник» – на щастя, на базі нікого не було, крім охоронця. Суттєво постраждали бази «Лиман», «Смолоскип», у радіусі півкілометра від них залишилися без вікон та дверей місця відпочинку «Озерки», «Євролайн», «Аквамарин», «Блік», «Рось» та інші.

— Дуже страшно і прикро було бачити, як наші бази відпочинку та санаторії, які в цю пору року зазвичай переповнені відпочиваючими, були порожні та самотні. Ще страшніше бачити їх зруйнованими, – каже одеситка Юлія Виноградська. – Ми ще наприкінці весни зрозуміли, що цього року курортного сезону не буде, але сподівалися, що нас обстріл не зачепить. Ну куди тут стріляти, невже росіяни у фразі «база відпочинку» після слова «база» перестають розуміти сенс і починають бомбити і пускати ракети? Тут немає ані військових, ані мирних, нікого, бо міни у морі. У Затоці навіть переселенців побоялися розселяти через таку небезпеку, хоча спочатку була така ідея, хоч би на літо. Трохи прийняли людей у Кароліно-Бугазі, і навіть туди у вихідні дні їздять люди на відпочинок (щоправда, до моря не ходять, а купаються в басейнах або їздять на лиман, хоча є й відчайдушні), але загалом – порівняно з минулим літом — тут нікого немає і ще довго не буде.

Наразі у Затоці працює експертна комісія, яка оцінює збитки від ракетного обстрілу. Коли курортне селище повернеться до нормального життя — невідомо.

Джерело