На Миколаївщині судитимуть банду переправників ухилянтів, яка мала транснаціональні зв’язки. ФОТО | Події

Миколаївською обласною прокуратурою затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох членів злочинної організації. Ще трьом членам злочинного угруповання заочно повідомлено про підозру та оголошено у розшук.

Їм інкримінують організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України, сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України порадами, вказівками, наданням засобів та усуненням перешкод, вчинене повторно, службовою особою з використанням службового становища, з корисливих мотивів та обіцянку здійснити вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, за надання неправомірної вигоди для себе та третіх осіб, а також одержання неправомірної вигоди для себе та третіх осіб за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави.

За даними слідства, однією з організаторів незаконної схеми виїзду за межі країни військовозобов’язаних чоловіків була засновниця благодійної організації м. Вінниця, яка до протиправної діяльності залучила свого сина, двох жителів м. Миколаєва та трьох жителів з інших регіонів України.

Також, на території Республіки Польща перебував співорганізатор злочинної організації, який виготовляв фіктивні документи щодо наявності вантажів гуманітарної допомоги на території Республіки Польща.

Учасники угруповання підшукували «клієнтів» призовного віку, оформляли їх як водіїв — волонтерів та за необхідністю забезпечували їх фіктивними водійськими посвідченнями. При цьому вони за неправомірну вигоду обіцяли вплинути на посадових осіб Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України на прийняття ними рішення про внесення відомостей до електронної системи «Шлях», що дозволяло чоловікам-водіям (волонтерам), легально перетинати кордон України в умовах воєнного стану.

Свої послуги зловмисники оцінили від 3000 до 4000 доларів США.

Зазначена організована злочинна група діяла з травня 2022 року по червень 2023 року. За цей час вони організували незаконне переправлення через державний кордон 52 осіб, 43 з яких не повернулись на територію України.

Зловмисникам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

За матеріалами Миколаївської обласної прокуратури

Источник