Росіяни замінували ЗАЕС та важливі комунікації у Херсоні — Події

Росіяни замінували ЗАЕС та важливі комунікації у Херсоні - Події

Фото: t.me/energoatom_ua

Українська розвідка підтвердила, що російські війська замінували територію енергоблоків Запорізької АЕС в Енергодарі. Крім того, загарбники замінували життєво важливі комунікації у захопленому ними Херсоні. Про це в ефірі телемарафону розповів представник прес-служби Головного управління розвідки Міноборони України, член Координаційного штабу поводження з військовополоненими Андрій Юсов.

— Станом на сьогодні ні МАГАТЕ, ні ООН та ні інші офіційні структури не контролюють ситуацію на Запорізькій АЕС. Більше того, оприлюднено міжнародні розслідування, де чітко показано, як росіяни завозять зброю, техніку та вибухівку на територію енергоблоків. Є підтверджена інформація про замінування енергоблоків російськими окупаційними військами Запорізької АЕС в Енергодарі, заявив представник розвідки.

Юсов зазначив, що це ядерний шантаж та величезна небезпека. За його словами, зараз весь світ, як і Україна, має бити на сполох, щоб уникнути «повторення вже ядерної Оленівки».

Він зазначив, що росіяни мають можливість продемонструвати жест доброї волі і передати контроль над ЗАЕС якщо не Україні, то хоча б міжнародній комісії та МАГАТЕ. А також – залишити станцію та не використовувати її як військовий склад, а громадян – як живий щит.

– Також є інформація, що у Херсоні росіяни здійснили мінування життєво важливих комунікацій, серед яких газопостачання, електропостачання та водопостачання. Тобто це така стратегія терору та випаленої землі, до якої готуються росіяни перед неминучим настанням українських сил на півдні, – зауважив представник ГУР.

Водночас він переконаний, що така стратегія загарбників не спрацює, проте «в розумі хворої диктатури бачимо ось такі речі».

Надвечір 6 серпня у тимчасово окупованому Енергодарі Запорізької області біля атомної електростанції пролунали нові вибухи. Дії російських окупантів, які цілеспрямовано обстрілюють ЗАЕС, становлять загрозу некерованій ядерній катастрофі.

Джерело