СБУ знайшла у храмах МП російські паспорти, викрадені ікони та прапор «Новоросії» — Події

СБУ знайшла у храмах МП російські паспорти, викрадені ікони та прапор "Новоросії" - Події

Фото: т.ме/СБУкр

Служба безпеки України завершила контррозвідувальні заходи на об’єктах УПЦ (Московського патріархату) у Херсонській, Черкаській, Житомирській та Волинській областях. Під час обшуків силовики знайшли докази співпраці з РФ, зокрема пропагандистську літературу та прапори невизнаних республік. Про це повідомили у СБУ.

Правоохоронці встановили, що настоятель Успенського собору на Херсонщині підтримав окупацію регіону. Він був присутній у кремлівській залі під час оголошення анексії чотирьох українських регіонів. Після звільнення Херсона він зник на окупованій території. На території собору знайшли ікони, викрадені з будинку почесного консула Литви.

— Також у приміщенні собору було знайдено перепустки, виписані на ім’я «федерального радника військово-цивільної адміністрації РФ», а також російські паспорти місцевих священиків, видані під час окупації Херсона. СБУ порушила кримінальну справу за ч. 2 ст. 111 ККУ («Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану»), — розповіли силовики.

Крім того, у Красногірському Свято-Покровському жіночому монастирі на Черкащині знайшли прапор так званої «Новоросії» та пропагандистську літературу російських авторів. А на території чоловічого монастиря Овруцько-Коростенської єпархії та Скиту на Житомирщині виявили колишніх карних злочинців. Вони підтримують зв’язок із росіянами. У ще одному монастирі Житомирської області виявили людину, яка з 2020 року перебуває у загальнодержавному розшуку як зникла безвісти. Крім цього, у Свято-Миколаївському Мілецькому монастирі СБУ знайшла тексти молитов за РФ та російські «підручники», в яких славлять кремлівський режим.

В останні тижні СБУ провела низку обшуків в установах УПЦ (МП). Декільком священнослужителям повідомили про підозри. Зокрема, перевірки проводили у Житомирській, Рівненській, Закарпатській та інших областях. Днем раніше, 7 грудня, співробітники Служби безпеки України провели контррозвідувальні заходи на об’єктах Української православної церкви Московського патріархату у Черкаській, Волинській та Херсонській областях. А 8 грудня співробітники СБУ прийшли до монастирів на Житомирщині.

Джерело