Так званого начальника тюрми «Ізоляція» судитимуть за низку тяжких злочинів | Події

Прокурорами Офісу Генерального прокурора скеровано до суду обвинувальний акт стосовно так званого керівника в’язниці «Ізоляція» на тимчасово окупованій території Донецької області. Йому інкриміновано торгівлю людьми, участь в терористичній організації та непередбачених законом воєнізованих збройних формуваннях, а також порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 149; ч. 1 ст. 258-3, ч. 1 ст. 260 та ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

Цю в’язницю було створено для незаконного утримання військовополонених та цивільних осіб, їх тортур, завдання каліцтва з метою отримання показань про начебто вчинення ними злочинів, а також залякування та здійснення на них психологічного тиску.

Розслідуванням встановлено, що обвинувачений з жовтня 2014 року по лютий 2018 року організовував обмеження свободи потерпілих. Їх утримували у катівні «Ізоляція». Обвинувачений, а також за його наказом інші учасники не передбаченого законом воєнізованого формування «МДБ ДНР», застосовували до потерпілих фізичне та психічне насильство, катували, імітували розстріл. Вони наносили їм удари палицями по різних частинах тіла, застосовували електричний струм. Утримували потерпілих в нелюдських умовах, без харчування і води, а також можливості для справляння фізіологічних потреб та необхідної медичної допомоги.

Досудове розслідування здійснювалось Головним слідчим управлінням СБУ.

За матеріалами Офісу Генерального прокурора України

Источник