В Україні дозволили видавати зброю цивільною для опору російській агресії- Події

В Україні дозволили видавати зброю цивільною для опору російській агресії- Події

Верховна Рада України 3 березня у закритому режимі ухвалила закон, що дозволяє видати вогнепальну зброю цивільною. Документ також звільняє від відповідальності за його застосування проти російських окупантів. Про це свідчить пояснювальна записка та текст законопроекту на сайті ВР.

Закон №7120 «Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України» ухвалено на закритому засіданні. Він дозволяє видати вогнепальну зброю та боєприпаси до неї цивільним особам під час воєнного стану в Україні для відображення агресії Росії.

Зброя видається відповідно до порядку та вимог, встановлених Міністерством внутрішніх справ України. Як виняток, наказ про затвердження порядку видачі зброї не потребує реєстрації в Міністерстві юстиції.

Під дію закону не підпадають військовослужбовці, працівники правоохоронних органів та особи, що підлягають мобілізації

Відповідно до закону, застосування цивільними вогнепальною зброєю здійснюється аналогічно до застосування зброї військовими під час виконання завдань щодо відсічі російської агресії проти України. При цьому вони не несуть відповідальності за застосування вогнепальної зброї проти окупантів.

Здати зброю та боєприпаси до неї цивільні зобов’язані не пізніше 10 днів після скасування воєнного стану в Україні. За порушення відповідних вимог передбачено кримінальну відповідальність.

Закон набирає чинності з дня його опублікування та застосовується протягом дії воєнного стану та 10 днів після його скасування.

Джерело