Венедіктова заявила, що Денісова не передавала до Генпрокуратури ніяких матеріалів про зґвалтування — Події

Венедіктова заявила, що Денісова не передавала до Генпрокуратури ніяких матеріалів про зґвалтування - Події

Фото: facebook.com/VenediktovaIryna/

Екс-омбудсман Людмила Денісова не передавала до Офісу Генпрокурора ніяких матеріалів щодо зґвалтувань, про які вона розповідала в соціальних мережах. Замість того уповноважена надсилала листи, розповіла Генпрокурор Ірина Венедіктова в коментарі «Бабеля» в Гаазі.

— Пані Денісова матеріали не передає. Вона звертається до нас з листами про такі-то і такі-то конвенції, будь ласка, вивчайте такі конвенції. Вона присилає нам листи, але не матеріали. Це різні речі. Ми, звичайно, беремо її інформацію до відома, — відповіла Венедіктова.

Вона не уточнила, скільки саме проваджень щодо сексуального насильства нині зареєстровано, додавши, що злочини, скоєні в умовах війни, розглядаються як воєнні та не мають строків давності.

Вона також підкреслила, що якщо неможлива медична експертиза, ми правоохоронці можуть провести інші експертизи, які теж свідчать про злочин.

— Це можу бути психіатрична експертиза та показання свідків, — пояснила Венедіктова.

За її словами, при розслідуванні таких злочинів важливо, щоб жертва почувала себе захищеною і мала сили говорити про деталі злочину з правоохоронцями.

Денисову звільнили з посади омбудсмена 31 травня. За словами народних депутатів, єкс-омбудсмен з початку війни «майже не виконувала своїх повноважень щодо організації гуманітарних коридорів, захисту та обміну полонених, протидії депортації людей та дітей з окупованих територій, іншої правозахисної діяльності». Натомість проводила час у «Давосах, Віднях, Варшавах» та масово розповідала в соцсітях про «численні сексуальні злочини,  скоєнні неприродним способом». Денисова вже заявила, що оскаржить своє звільнення у суді. 

Джерело