Війна – мати рідна: перевезення через кордон призовників та соцвиплати від ЄС — Події

Війна – мати рідна: перевезення через кордон призовників та соцвиплати від ЄС - Події

Фото: facebook.com/SecurSerUkraine

Для одних російська агресія – бій, біль та втрати, для інших – грошовий потік. Такі закони війни — завжди знаходяться охочі, що вміють на ній нажитися. Усі незаконні схеми, які використовуються в Україні, за своєю суттю не є новими, але сьогоднішні реалії та прогалини в законах додали їм прискорення.

Половину в частину, половину — у продаж

Минулого тижня гучний скандал спалахнув навколо відомого українського воєнторгу. У Держбюро розслідувань та у столичній прокуратурі стверджують, що комерсанти отримали від військової частини сертифікат на ввезення гуманітарної допомоги, пройшли з ним митний контроль, а коли пластини для бронежилетів та захисні шоломи опинилися в Україні, їх вирішили не передавати в армію, а продати. І ринкова ціна перевищувала декларовану закупівельну вдесятеро!

Про продаж військової амуніції, яка ввозиться як гуманітарна допомога, говорять та пишуть багато. Лише в одній Львівській області розслідується понад два десятки таких справ. В одній з них фігурує керівник рекламного холдингу з товаришами, у яких на складі виявили 3000 бронежилетів. За повідомленням СБУ, порушники «вводили в оману» командирів ЗСУ, коли отримували сертифікат. Насправді картина могла виглядати інакше.

Якщо командир або його довірена особа отримує свій відкат готівкою, це неможливо відстежити і тим більше довести

– Не скажу, що це масове явище, на моїй практиці був офіційно один зафіксований випадок. Але й заперечувати, що таке не практикується, не стану, – каже один із співробітників військової прокуратури. – Є благодійний фонд, який возить бронежилети, є командир частини, який видає сертифікат. Через кордон заїжджає, припустимо, 50 штук товару, командир розписується у його отриманні. За фактом у частину заходять 25 бронежилетів, решта йде на продаж, а для надійності можуть списуватися як браковані. Якщо командир або його довірена особа отримує свій відкат готівкою, це неможливо відстежити і тим більше довести. Як із хабарем – потрібно будувати оперативну комбінацію, використовувати підставну особу, робити контрольну закупівлю. А зараз не до цього, хоча систему обліку та контролю намагаються посилювати.

Які запобіжники потрібні, щоб відсікти від армії бариг, ми запитали волонтерів і отримали несподівану відповідь.

– Звичайно, дуже неприємно, що нечесні люди ганьблять нашу роботу, але думаю, що в будь-якій країні є така відрижка добрих справ, – каже заступник голови правління БФ «Блага надія» Юля Яковенко. – Наразі наш найбільший ресурс витрачається на папірці, які треба зібрати, щоб передати до частини 10 банок тушонки. Якщо посилять бюрократію, ми просто не зможемо працювати.

На думку Юлії, відносною гарантією може стати відеозвіт щодо кожної речі, але такої обов’язкової норми немає.

П’ять тисяч ошуканих на «соцвиплатах»

Для того щоб продавати бронежилети, аптечки та інше, навіть не обов’язково їх мати. На Дніпропетровщині кіберполіція вирахувала 22-річного хлопця, який на всіх можливих ресурсах розміщував оголошення про продаж військової амуніції за привабливою ціною, брав передоплату 300 – 600 гривень та зникав. Бородатий, тричі відомий обман, але щонайменше 50 людей повірили, прагнучи допомогти своїм рідним на фронті.

А нещодавно у Києві викрили цілий синдикат, який пропонував постраждалим від війни «соцвиплати від країн ЄС». Коли людина переходила на добре зімітовані сайти іноземних представництв, у неї виманювали дані банківської картки та забирали останнє, що там було. Підсумок – 5000 постраждалих, загальна сума збитків – 100 000 000 гривень.

Аферисти збирають гроші на відновлення розбомблених будинків, лікування поранених, купівлю дронів та медикаментів. І все це також старі схеми, але вони працюють! Адже коли в країні війна, натягуються болючі струни і знижується поріг пильності.

Війна – мати рідна: перевезення через кордон призовників та соцвиплати від ЄС - Події

Війна – мати рідна: перевезення через кордон призовників та соцвиплати від ЄС - Події

Шахраї не гребують грати на патріотичних почуттях. Тому переводьте гроші лише тим, у кому впевнені. Фото: facebook.com/SecurSerUkraine

Покарання для аферистів не посилили

У березні цього року Верховна Рада ухвалила зміни до Кримінального кодексу, якими посилила відповідальність за майнові злочини в умовах воєнного стану. Навіть проста крадіжка, яка у мирний час може розцінюватися як кримінальна провина, зараз стає тяжким злочином, за який загрожує від 5 до 8 років. А от щодо аферистів нічого не змінилося.

Старі схеми працюють. Адже коли в країні війна, натягуються больові струни і знижується поріг пильності

— У Кримінальному кодексі шахрайство, вчинене в умовах воєнного стану, не градується. Це просто шахрайство. Навіть якщо йдеться про обмани на евакуації із зони бойових дій чи донатів для армії, — пояснили у прокуратурі Києва.

— Я з усіх платформ, у всіх інтерв’ю озвучую цю проблему: необхідно посилювати відповідальність за шахрайські дії! Особливо якщо це стосується гуманітарки, військової амуніції, перевезення людей, збору грошей для постраждалих. Нині люди особливо вразливі. А ми знаємо, що за 1-ю і навіть 3-ю частиною статті 190 КК обвинувачені розплачуються умовними термінами. У воєнний час покарання має бути аж до 15 років ув’язнення, – вважає експерт з безпеки, засновник детективної агенції «Бюро Рись» Руслан Болгов. – Якщо буде кілька таких показових процесів, це багатьох протверезить.

Водночас експерт нагадує, що зараз багато аферистів діють із окупованих територій. Тому гроші можна довіряти лише знайомим людям чи перевіреним фондам.

Через лінію фронту

Нещодавно віце-прем’єр-міністр з питань реінтеграції Ірина Верещук пообіцяла навести лад із перевізниками, які беруть гроші за те, щоб провезти людей із окупованих територій на підконтрольні. Як вона збирається це зробити, міністр не розповіла, але факт, що з кожним населеним пунктом, захопленим ворогом, заробіток на евакуації розширюється. За провезення однієї особи беруть від 500 гривень до 500 доларів залежно від напрямку та кінцевого пункту. Коли немає гуманітарних коридорів і будь-яка приватна машина може потрапити під обстріл, перевізники чомусь гарантовано отримують «зелену вулицю».

— Цей вид бізнесу існував з 2014 року, щоправда, ціни були доступнішими. Ми користувалися такими перевезеннями, щоб без черг та зайвих перевірок потрапити на підконтрольну територію, – розповідає Ольга, мешканка Донецька. – Тоді ми знали, що один куратор коридору перебуває у «ДНР», інший – в Одесі. Те саме, напевно, і зараз. Один із кураторів перевезень знаходиться на території вільної України.

Водночас із перевізниками розрослося число ділків, які на окупованих територіях переводять в готівку гроші з карт українських банків.

— Вони з’явилися за кілька днів, коли до нас зайшли росіяни, — каже Ірина, мешканка села під Ізюмом. — Світла немає, їжі немає, нічого немає. А вони ходять, пропонують перевести в готівку гроші з карток під 7% від суми.

Багато аферистів діють із окупованих територій. Тому гроші можна довіряти лише знайомим людям чи перевіреним фондам

І люди погоджуються, іншого виходу нема. У місцях, де працює інтернет, бізнес налагоджено на рівні нашого обміну валют. Перекидаєш суму зі своєї картки на його картку, отримуєш готівку мінус обумовлений відсоток. Жителі «Л/ДНР», які давно користуються такою схемою, запевняють, що обнальщики теж мають кураторів на підконтрольній території.

– Ці люди порушують законодавство про платіжні системи, ведуть незаконну фінансову діяльність, – коментує старший партнер компанії «Кравець та партнери» Ростислав Кравець. – Такі процеси має контролювати держава, але поки цього немає, обов’язково знайдуться ті, хто наживатиметься на безвиході.

Мільйони доларів йдуть на хабарі

Підроблені документи завжди користувалися попитом, а зараз особливо. Заборона на виїзд за кордон чоловіків призивного віку має винятки, і цим активно користуються. Пропозиції зробити ухиліста студентом іноземного вузу, інвалідом, відправити у службове відрядження або включити його до системи «Шлях» як волонтер чи другий водій фури надходять із груп у Телеграмі та інших соцмереж.

Розцінки коливаються від 2000 до 10 000 доларів. Шанси отримати на руки фальшивку оцінюють як 50 на 50.

– З 24 лютого на українському кордоні було затримано понад 2000 осіб, які намагалися виїхати за підробленими документами, – повідомили «КП в Україні» у прес-центрі Держприкордонслужби.

Деякі хочуть не просто втекти, а працювати за кордоном. Мільйони доларів під час війни йдуть у тінь. Якщо можуть платити за виїзд, нехай платять у скарбницю

Водночас ходять розмови, що за оформлення «виїзних» взялися адвокати, які мають корисні зв’язки, без посередників можуть працювати з військкомами і… навіть із соціальними службами. І тут гарантійний відсоток зростає.

— Перемогти контрабанду можна лише одним шляхом – щоб економічно вона була нерентабельна. Тут так теж потрібно зробити. Сьогодні дзвонить знайомий: «Я зараз у Празі». — «А ти як виїхав?» — «Троє дітей»… А в нього й одного немає. Тисячі людей, ми це знаємо, їдуть за хабарі. Дехто хоче не просто втекти, а працювати за кордоном. Мільйони доларів під час війни йдуть у тінь. Якщо можуть платити за виїзд, то нехай платять у скарбницю. Потрібно нарешті розробити таку програму, – вважає колишній керівник Голосіївського райуправління міліції Києва, а нині офіцер ЗСУ Денис Ярославський.

Наш співрозмовник вважає, що ті, хто виїхав, повинні бути на спецобліку.

— Якщо працюєш за кордоном – відрахуй 500 – 700 євро у скарбницю, інакше – «червоний прапорець». На одного військового, це за європейськими нормами, має припадати 12 – 14 цивільних, які утримують його податками. Нам на фронті не потрібні п’яниці, яким повістки роздають у покарання, нам не потрібні боягузи. Якщо не хочуть воювати – нехай відкуповуються та утримують армію.

Тим часом

Поки тривають дискусії щодо виїзду – невиїзду, активізувалися мешканці прикордонних районів, які раніше проводили нелегальних мігрантів таємними стежками. Зважаючи на дев’ять перших вироків, які проаналізував канал «Суспільні новини», цей промисел не загрожує затихнути. Адже всі обвинувачені отримали штрафи та умовні строки.

 

Джерело