Волонтер із Гуляйполя: Обстріли практично щодня — Події

Волонтер із Гуляйполя: Обстріли практично щодня - Події

Фото: t.me/gulaypole_info/

Мер міста Гуляйполе Запорізької області Сергій Ярмак закликає місцевих жителів евакуюватися до безпечніших населених пунктів, підконтрольних Україні. Воєнна ситуація у Запорізькій області напружена: найбільша активність окупантів спостерігається поблизу Пологів, Орєхова та Гуляйполя.

Близько двох третин жителів уже залишили місто

Яка ситуація наразі у місті, «КП в Україні» дізнавалася у волонтера Сергія Звілінського.

– Були масові виїзди спочатку. Нині уже хвилями – якщо обстріли тривають, то з’являються і люди, які наважуються виїхати з міста. Як обстрілів стає менше, то вичерпується і потік охочих залишити Гуляйполе, – розповідає Сергій Звілінський. — І ось зараз, останні кілька днів, обстановка серйозно розжарилася.

За оцінками нашого співрозмовника, приблизно дві третини мешканців міста вже виїхали. Ті, хто залишилися, – це люди, які мають свої запаси, плюс та гуманітарка, яка стабільно приходить до міста.

— Щодо гуманітарки, то міська рада досить непогано налагодила роботу. З міста шкільними автобусами евакуйовують людей, а назад завозять необхідні продукти, – каже Сергій. — У плані харчування забезпечені у принципі нормально. З водою гірше – на постійній основі її нема, розвозиться автоцистернами. Плюс використовуються колодязі, вони у місті є.

Волонтер із Гуляйполя: Обстріли практично щодня - Події

Волонтер із Гуляйполя: Обстріли практично щодня - Події

Гуманітарна допомога надходить регулярно. Фото: t.me/gulaypole_info/

Мобільний зв’язок є, а електрики немає

Одна з найкращих новин останніх тижнів у Гуляйполі – це те, що там тепер є мобільний зв’язок: його відновили, зажививши генераторами мобільну вежу. А ось із чим біда, то це з електрикою – її в місті немає.

– Вона була заживлена через Пологи, а Пологи наразі під окупацією. Відповідно, цю лінію заживити не можуть. Електрики немає від початку бойових дій, як тільки-но окупанти підійшли до Пологів ще на початку березня, — продовжує волонтер.

Місцями в місті перебиті газопроводи, але у більшості жителів газ є. Та й ремонтні бригади не сидять склавши руки. Електрики також займаються підготовкою мережі, якщо раптом у місто пустять струм. А поки що заряджати телефони люди ходять до спеціально встановлених генераторів.

Волонтер із Гуляйполя: Обстріли практично щодня - Події

Волонтер із Гуляйполя: Обстріли практично щодня - Події

12 травня російські військові обстріляли Гуляйполе з «Градів». Місцеві зазначають, что атаки росіян на місто и мирных жителів — постійні. Фото: t.me/gulaypole_info/

Ліки до міста потрапляють із гуманітаркою.

– Закуповувало кілька фондів. Зокрема, я працюю у БФ «Карітас» — Запоріжжя», ми передали велику кількість ліків та деяке обладнання до місцевої лікарні. Критичні позиції закриті, нічого страшного немає, – пояснює волонтер.

Поки що складно сказати, наскільки серйозно місто постраждало від обстрілів: вони продовжуються.

— Обстріли тривають практично щодня, і постійно прилітає у будинки та двори. Центральна частина міста також обстрілювалася не раз, де стоять багатоквартирні будинки. Більшість, а може, навіть усе вже без вікон, — зазначає наш співрозмовник.

Вогонь від обстрілів, на щастя, не охопив усе місто: пожежники на місці гасять полум’я, не даючи йому поширюватися. Отак і живуть.

Волонтер із Гуляйполя: Обстріли практично щодня - Події

Волонтер із Гуляйполя: Обстріли практично щодня - Події

Знищена рашистська техніка у Запоріжжі. Фото: t.me/gulaypole_info/

Джерело