Ув’язнення та катування українців на Херсонщині — судитимуть співробітника фсб та нацгвардійця рф | Події

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальні акти стосовно співробітника фсб та нацгвардійця рф за фактом жорстокого поводження з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни.

Слідство встановило, що 29-річний співробітник фсб рф після початку повномасштабного російського вторгнення прибув до окупованого селища Білозерка Херсонської області. У змові з іншими військовослужбовцями рф, він незаконно утримував цивільних людей у приміщенні захопленого районного суду,  де окупанти облаштували катівню.

Обвинувачений допитував затриманих місцевих жителів, схиляв до співпраці з окупаційною владою. При відмові до ув’язнених застосовувалось фізичне насильство, погрози вбивством та завданням шкоди здоров’ю близьким.

Нацгвардієць рф — керівник підрозділу, у змові з іншими  нацгвардійцями, в період з квітня по червень 2022 року незаконно утримував у камерах захопленого ІТТ у виснажливих умовах щонайменше 68 потерпілих з числа цивільного населення Херсонщини.

Люди перебували у переповнених приміщеннях, без належної системи вентиляції, з обмеженою кількістю місць для відпочинку. Їжу їм видавали раз на день та навіть рідше, прогулянки заборонялися. На ув’язнених здійснювався психологічний тиск, їх катували та відмовляли у медичній допомозі.

За матеріалами Херсонської обласної прокуратури

Источник