Захисник Азовсталі — про полон: За українську обіцяли бити битою — Події

Захисник Азовсталі -  про полон: За українську обіцяли бити битою - Події

Фото: youtube.com/watch?v=eDZDQysG2BY

Російські окупанти під час полону забороняли захисникам «Азовсталі» розмовляти українською мовою, називаючи її «телячою» та погрожуючи за це бити битою. Про це розповів воїн полку «Азов» Дмитро Усіченко (позивний «Вишня»), якого нещодавно звільнили з російського полону

«Вишня» приїхав в Маріуполь вже під час облоги. Він був одним із небагатьох бійців, який дістався  до заблокованої «Азовсталі» на гвинтокрилах.  За словами бійця, перше враження про окуповане місто – що це «Сайлент Хилл»

— Перше, що я побачив (у Маріуполі. – ред.) – труп на лавочці, який ніхто не забирав. Поруч гуляла мама з коляскою біля цього трупу, поруч діти грали у футбол, а далі теж лежали трупи. Вони сміялись і ніби не помічали трупів, – розповідає боєць.  Потім він побачив 5-х дітей, які йшли по воду. Всі вони були контужені

Вже за півтори години боїв Дмитро отримав поранення, через що був вимушений провести деякий час у польовому госпіталі. Потім боєць повернувся до бойових завдань. Згодом його поранили вдруге. На момент приказу про здачу в полон він був лежачим.  

Усічено згадав, що самі окупанти під час здавання у полон сказали: «хлопці, ви ох*ренно воюєте».  Вони у наказовій формі заборонили розмовляти українською мовою, яку вони називали «телячою». За спілкування нею погрожували фізичним покаранням.

— Каже (окупант — ред) до мене: «ти ох**в на своїй телячій мові до мене говорити». Я відповідаю: «ну так». Погрожували, говорили, що битою лупцюватимуть, – розповів «Вишня».

Росіяни настільки боялись «Азову», що навіть просили їх не дивитися у вічі.

— Медички казали: «Не дивися нам в очі». Я кажу: «Чого це?» «Будь ласка, не дивися мені в очі, дивись в низ кудись». Вони боялися «Азов», – наголосив захисник Маріуполя.

За словами «Вишні», він до останнього не вірив, що буде обміняний. Думав – їх везуть у СІЗО. Але було «все одно, бо дах їхав». Тому що їх постійно тримали у палаті. Навіть сходити у туалет треба було запитати дозволу.

Захисники «Азовсталі» тримали оборону більше двох місяців, відволікаючи на себе сили противника і не даючи йому рухатись на інші напрямки. Окупанти знищували «Азовсталь», випускаючи по території комбінату ракети, і скидаючи бомби, стріляючи з артилерії та танків, при цьому проводячи наземні атаки та штурми.

95 захисників «Азовсталі» вдалося звільнити на початку липня.  У колишніх бранців тяжкі поранення та ампутації, багато з них у полоні мало не дійшли до дистрофії. Своєї черги на обмін чекають ще майже 2,5 тисячі захисників «Азовсталі». 

Захисник Азовсталі -  про полон: За українську обіцяли бити битою - Події

Джерело