Захоплення Запорізької АЕС: що пошкоджено внаслідок обстрілу та як працює зараз- Події

Захоплення Запорізької АЕС: що пошкоджено внаслідок обстрілу та як працює зараз- Події

Фото: facebook.com/VenediktovaIryna

У Держатомрегулюванні розповіли про ситуацію на Запорізькій АЕС: після її захоплення російськими військами пошкоджено будівлю реакторного відділення енергоблоку № 1, а до району розміщення майданчика Сухого сховища відпрацьованого ядерного палива потрапили два снаряди.

Як повідомляє 4 березня прес-служба Держатомрегулювання, внаслідок нічної пожежі пошкоджено будівлю навчально-тренувального центру, що знаходиться поряд із промисловим майданчиком ЗАЕС.

— Ступінь пошкоджень конструкцій, систем ядерних установок та їх вплив на безпеку потребує додаткових оцінок за результатами ретельних обстежень спеціальними службами експлуатуючої організації, — йдеться у повідомленні.

Персонал, який перебував на зміні в момент захоплення майданчика ЗАЕС окупантами, був змушений залишатися на робочих місцях понад добу, серед них немає загиблих та постраждалих. Зараз на станції провели ротацію персоналу, попередньо зміна працюватиме до 23:00. Вони змушені працювати під тиском озброєних російських військових.

Також у Держатомрегулюванні розповіли про стан енергоблоків:

енергоблок №1: планово-попереджувальний ремонт; енергоблок №2: працює для забезпечення власних потреб; енергоблок № 3: відключений від мережі, йдуть роботи з розхолодження ядерної установки та переведення у стан холодного зупину; енергоблок №4: у роботі, електрична потужність збільшена до 825 МВт, продовжується навантаження енергоблока. енергоблоки № 5, 6: відбувається розхолодження ядерних установок.

Водночас, фахівці не зафіксували зміни радіаційного стану в Запорізькій області. Так, ДСНС України заявляє, що змін радіаційної обстановки навколо Запорізької АЕС не зафіксовано. Радіаційне тло перебуває в нормі, повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація.

Крім того стало відомо, що МАГАТЕ терміново проведе перевірку АЕС в Україні.

Таке рішення було ухвалено після атаки Росії на Запорізьку атомну станцію. Також планується перевірка у зоні ЧАЕС. Про це повідомили в «Енергоатомі».

У середині ночі 4 березня російські окупанти обстріляли перший енергоблок Запорізької АЕС. В результаті на станції спалахнула пожежа, станом на 07:00 ранку вогонь загасили. Інцидент викликав велику тривогу у світі, ситуація обговорювалася на рівні перших осіб у розмовах Зеленського з Джо Байденом та Олафом Шольцем. ЗАЕС захоплено, але продовжує роботу.

Джерело