Євросоюзом прокотилась хвиля антиковідних протестів

У низці країн ЄС у суботу, 15 січня, відбулися масові акції протесту проти обмежень, запроваджених з метою боротьби з коронавірусом.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

Як зазначається, у Німеччині демонстрації проходили по всій країні. У деяких містах прихильники обмежувальних заходів влаштовували також контрдемонстрації.

Зокрема, у Гамбурзі планувалося проведення масштабної акції протесту проти загальної обов'язкової вакцинації від коронавірусу та інших заходів боротьби з пандемією, однак 13 січня на тлі високої кількості заражень SARS-CoV-2 у місті поліція заборонила її проводити. Та попри заборону близько 3000 людей зібралися 15 січня перед картинною галереєю Hamburger Kunsthalle. Коли поліція намагалася розігнати демонстрантів, виникли окремі сутички.

Того ж дня у центрі Гамбурга відбулася демонстрація прихильників обмежувальних заходів. За даними поліції, у ній узяли участь близько 2900 людей.

Масові виступи проти карантинних обмежень відбулися 15 січня також у Мюнхені, Фюрті, Ганновері, Оснабрюку, Шверіні, Фленсбурзі та деяких інших містах по всій Німеччині. У Дюссельдорфі у протесті взяли участь близько 7000 осіб, у Фрайбурзі — близько 6000.

У Коттбусі поліція розігнала незаявлену багатотисячну акцію, учасники якої виступили з критикою урядових заходів щодо боротьби з пандемією.

За даними німецької поліції, всі суботні акції пройшли переважно мирно, хоча багато учасників демонстрацій ігнорували вимогу щодо носіння маски.

Масові протести проти карантинних обмежень та обов'язкової вакцинації відбулися 15 січня і в інших державах-членах ЄС. Зокрема, у столиці Австрії Відні на вулиці вийшли близько 27 тисяч людей, двох осіб затримали.

У Франції 50 тис. людей вийшли на акції протесту проти нового "паспорта здоров'я" або паспорта вакцинації, запровадження якого передбачає, що доступ до багатьох закладів дозволятиметься тільки повністю щепленим від коронавірусу або тим, хто нещодавно перехворів на COVID-19.

Крім того, масштабні протести відбулись у Римі. Їхні учасники виступали проти запровадження обов'язкової вакцинації проти коронавірусу для жителів віком від 50 років і проти "коронавірусного паспорта".

У Нідерландах 15 січня свої заклади, незважаючи на заборону, відкрили численні власники кафе, барів та ресторанів. Тим самим вони висловили обурення тим, що послаблення обмежень у країні не поширилося на їхній бізнес.

Як повідомлялося, станом на ранок 16 січня у світі зафіксовано 326 885 054 випадків зараження коронавірусом, зокрема 5 553 976 летальних, одужало 266 491 056 осіб.

Фото: picture alliance/dpa

Источник