Для захисту від COVID-19 може знадобитися два-три щеплення на рік

Дослідження британської Агенції охорони здоров’я свідчать, що для захисту від коронавірусної хвороби COVID-19 може знадобитися 2 або 3 щеплення щороку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

Зазначається, що такі результати досліджень були опубліковані британським відомством охорони здоров’я на підставі даних про 147 597 заражень штамом Дельта та 68 489 випадків Омікрону.

Ці дослідження показали, зокрема, що бустерні дози вакцин Pfizer та Moderna мають ефективність до 90% від симптоматичного захворювання внаслідок зараження Дельтою протягом щонайменше дев’яти тижнів. Натомість ефективність цих двох вакцин від симптоматичного захворювання після зараження Омікроном може бути нижчою на 30% та знижатися після дев’яти тижнів. В агенції заявляють, що для більш довгострокової «картини» потрібне подальше вивчення хвороби.

ЗМІ відзначає, що в Ізраїлі вже започаткували кампанію з вакцинації другою бустерною дозою. У Великій Британії зараз також розглядають таку можливість. Про необхідність регулярної вакцинації заявляють і австралійські вчені.

«Швидше за все, є потреба у регулярних бустерних дозах. Скажімо, потрібно буде робити щеплення бустером двічі або тричі на рік», — розповів журналістам професор Кертинського університету Джая Дантас.

Як повідомляв Укрінформ, британський провідний імунолог Джон Белл заявив, що Омікрон є «зовсім іншим захворюванням», яке має не такі серйозні наслідки, відтак висока смертність від COVID-19 вже позаду.

Источник