Експорт зброї з Німеччини досяг рекорду після рішення уряду Меркель в останні дні роботи

Уряд Ангели Меркель за останні півтора тижня своєї роботи схвалив поставки озброєнь за кордон на суму майже 5 мільярдів євро.

Про це повідомляє dpa з посиланням на дані, що містяться у відповіді Мінекономіки на запит Лівої партії в Бундестазі, передає Укрінформ.

Як зазначається, загалом Німеччина надала у 2021 році експортних дозволів на рекордну суму 9,043 млрд євро. Попередній рекорд був зафіксований у 2019 році, коли з Німеччини було експортовано озброєння та військової техніки на суму 8,015 млрд євро.

Повідомляється, що за останні кілька днів діяльності уряд Меркель дозволив експорт зброї на загальну суму 4,91 мільярда євро – це більше, ніж за 9 попередніх місяців.

Зокрема, схвалено експорт озброєнь на суму понад 4 мільярди євро для Єгипту, який потрапив під критику через порушення прав людини та участь у конфліктах в Ємені та Лівії. Згідно з угодами, дозволено поставку Єгипту 3 фрегатів MEKO A-200 EN від Thyssenkrupp Marine Systems; компанії Diehl Defense дозволили продати до цієї країни 16 систем протиповітряної оборони IRIS-T SLS/SLX. Водночас станом на 29 листопада для Єгипту було схвалено експорт зброї лише 0,18 млрд євро.

Наголошується, що німецький уряд на чолі з Ангелою Меркель і віцеканцлером Олафом Шольцом, який нині є канцлером, схвалили продаж 3 військових кораблів і 16 систем ППО незадовго до передачі повноважень 8 грудня. Міністр економіки Петер Альтмаєр поінформував про це Бундестаг лише за день до обрання Шольца канцлером, не вказавши, на яку суму схвалено експорт озброєнь.

Політика експортного контролю ФРН є обмежувальною. Нинішня коаліційна угода передбачає, що експорт військової техніки та товарів подвійного призначення в країни, що не входять до ЄС та НАТО, має бути обмежено.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Меркель цього року заблокував постачання Україні озброєнь з інших країн через механізм закупівель НАТО.

За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, ФРН наклала вето на закупівлю Україною протиснайперських систем та гвинтівок для ураження безпілотників.

Источник